Vackor karácsonya
Újévi Operettgála

Hírek

Mosolytáska akciót indított a Magyar Máltai Szeretetszolgálat

2023. augusztus 04., 03:34

Mosolytáska akciót indított a Magyar Máltai Szeretetszolgálat: nehéz helyzetű családok gyermekei részére gyűjtenek használt, de jó állapotú iskolatáskákat, hogy könnyebbé tegyék számukra a tanévkezdést. Egyre többen küzdenek anyagi gondokkal, és ahol több gyerek is van, a tanszervásárlás sok tízezres költségét képtelenek kigazdálkodni.

Mosolytáska akciót indított a Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Egyelőre néhány iskolatáska sorakozik a dobozokban a máltai szeretetszolgálat Margaréta utcai központjában. Csak nemrég indult a jótékonysági akció. Minden évben igyekeznek segíteni a rászoruló családoknak, ahol gondot okoz a gyerekek beiskolázása.

Asbóth Mária - csoportvezető, Magyar Máltai Szeretetszolgálat Szombathelyi Csoportja
"Hogyha valakinek van használaton kívüli felajánlható iskolatáskája, ami használható, és ő is szívesen tenne a gyereke vállára, nagy szeretettel fogadjuk."

A Mosolytáskákba lehet tenni füzeteket, írószereket, vonalzót, egyéb hasznos iskolai eszközöket - de nem kötelező. Aminek viszont mindenki örül, az pár jó tanács vagy biztató szó a táskák leendő kis gazdájának. Egy cetlire írva el lehet helyezni az üzenetet.

"Bármilyen kedves üzenetet be lehet írni a táskába, de lehet anélkül is. És ezeket az üzeneteket a gyerekek meg szokták fogadni, és nagyon örülnek. Ha ilyen van, annak mi is nagyon örülünk."  

A Mosolytáskákat a Margaréta u. 1. szám alatti máltai székházba lehet behozni keddenként délelőtt 9-12 óra, délután 14-17 óra között. Aki segíteni szeretne, más módon is megteheti: augusztus 21-től az iskolákban is gyűjtik a táskákat, amiket majd az egyik futárszolgálat juttat el a szeretetszolgálat helyi csoportjaihoz. A hónap végén itt osztják majd szét a nehéz helyzetű családoknak. A tanévkezdés egy átlagos jövedelmű családnak is megterhelő lehet, főleg, ha nem egy, hanem 2-3 gyereket kell egyszerre beiskolázni. Egyre többen kerülnek a karitatív szervezet látókörébe.

Asbóth Mária - csoportvezető, Magyar Máltai Szeretetszolgálat Szombathelyi Csoportja
"Ott, ahol 4-5 gyerek van, el lehet képzelni. Megöröklik egymásét, de mindig kell egy-kettőnek újat venni, és az iskolatáskák és horror áron vannak, még azok is, amik nem a legdivatosabbak. A füzetek, tolltartók, tornafelszerelés, minden drága. Nagyon megterhelő a családoknak, ezt tapasztaljuk, hiszen jönnek, telefonálnak, és érdeklődnek, mikor kaphatják meg a tanszereket."

Az Spar-csoport áruházaiban július 20. óta 500 és 1000 forintos címletű segélykártyák vásárlásával lehet támogatni a rászoruló gyerekek tanévkezdését. Augusztus 23-tól 26-ig pedig személyesen is gyűjtenek a szeretetszolgálat önkéntesei az Intersparban tanszereket naponta 10-től 18 óráig - ahogy ezt a korábbi években már megszokhattuk. Itt bárki - akár egy füzet vagy egy ceruza vásárlásával is - hozzájárulhat, ahhoz, hogy a szűkölködők tanévkezdése is kicsit könnyebb legyen. A tanszercsomagokat augusztus 29-én osztják szét.