Hírek

Minden idők egyik legismertebb musicale a Weöres Sándor Színház legújabb bemutatója

2023. december 07., 12:59

Minden idők egyik legismertebb musicale a Weöres Sándor Színház legújabb bemutatója. A Hegedűs a háztetőn című darabot Horváth Csaba rendezi Szombathelyen. A művet élőzene és sok-sok mozgásos elem teszi egyedivé.

Minden idők egyik legismertebb musicale a Weöres Sándor Színház legújabb bemutatója

A Hegedűs a háztetőn című darabot 1964-ben mutatták be először New Yorkban, azóta nagy siker a világ színpadain. A történet szerint Tevje, a szegény tejesember és felesége a tradíciók szerint próbálja élni életét egy oroszok és zsidók lakta ukrán faluban, Anatevkában. Öt lányuk van, akik viszont másképp gondolkodnak, és ellenszegülnek az eltervezett házasságoknak.

Ha jól értem, te most megkérted a kezemet?...

Közben a település elhagyására kötelezik a zsidó közösséget. A darabban generációk és világok ütköznek egymással, helyet kapnak a személyes dilemmák és a közéleti viharok is. A művet Horváth Csaba rendezi, s bár adná magát, mégsem az aktualitásokra hegyezi ki a történetet.

Horváth Csaba, rendező

“Én nem tartom ízlésesnek azt, hogy egy musicallalel mi állást foglaljunk bármilyen szinten egy ennyire aktuális és napjainkban körülöttünk zajló háborúra, de úgy ahogy ön is mondta, tehát, hogy a tradíciók, a hagyományok mentén való gondolkodásmód, életvitel és az ez elleni tiltakozás fiatalabb generációban az szerintem egy természetes folyamat.”

Tevjét Szabó Tibor formálja meg a színpadon. Azt mondja, nagy, de hálás feladat ez a szerep.

Szabó Tibor - színművész, igazgató, Weöres Sándor Színház

“Egy nagyon szép történet, és sokféle olvasata lehet. Ez egy Horváth Csaba-olvasat, aki azért ellene megy a romantikus szirupnak, és igyekszik a realitás talaján tartani minden szempontból, és ez érvényes az éneklésre, a szövegmondásra, a mozgásra, a koreográfiára. Énekelni jó persze, és jól esik számomra egy ilyen feladat.”

A darabban sok a mozgásos elem. A rendező fontosnak tartja a gesztusokkal, testtel való játékot, kifejezést.

Horváth Csaba - rendező

“Mindennek van alapja, tehát nem csak úgy önmagáért történik a mozgás vagy egy-egy tánc koreográfia, hanem azért, hogy a történetet még mélyebben, még pontosabban el tudja mondani a színész.”

A darabot pénteken este 7 órakor mutatják be a Weöres Sándor Színház nagyszínpadán.