MNB
MNB - 2

Hírek

Minden családi kedvezményre jogosult gyermekes szülőnek jár az adóvisszatérítés

2021. október 20., 14:49

Akitől év közben szabályosan vonták le az adóelőleget, annak visszajár, és ezen összeg után nem kell 2022-ben adózni. A legtöbb jogosult szülő automatikusan megkapja a rendkívüli adóvisszatérítést, akiről viszont nem áll rendelkezésre a kiutaláshoz szükséges adat, az október 31-től igényelheti egy egyszerű nyilatkozat kitöltésével az ügyfélkapun keresztül, vagy akár papíralapon. Az adóhivatal a félreértések elkerülése érdekében adóvisszatérítési kisokost adott ki.

 

Minden családi kedvezményre jogosult gyermekes szülőnek jár az adóvisszatérítés

A szülők fejenként maximum 809 ezer forintot kaphatnak vissza, a visszatérítés felső határa a tavalyi átlagbér és a 15 %-os adókulcs szorzata. Azoknak jár, akik családi kedvezményre jogosultak.

Petkovits Anikó – sajtóreferens, NAV Vas Megyei Adó- és Vámigazgatósága
„Azoknak a szülőknek, akik közösen nevelik a gyermeküket, és családi pótlékra jogosultak. Fontos hangsúlyozni, hogy ebben az esetben mindkét szülőt megilleti. Illetve ha a szülők nem házastársként, hanem élettársként élnek együtt, akkor is jár mindkét szülőnek ez a kedvezmény. Fontos még, hogy a várandós nőnek a magzat után a terhesség 91. napjától jár ez a kedvezmény, és a házastársának is jár.”

A visszatérítést a szülők többsége automatikusan megkapja 2022. február 15-ig.

Petkovits Anikó – sajtóreferens, NAV Vas Megyei Adó- és Vámigazgatósága
„Akinek kifizetőtől,, munkáltatótól származó jövedelme van, tehát rendelkezésre áll egyrészt a jövedelem adat, annak az adótartalma, levont személyi jövedelem adó, illetve a kifizetéshez, kiutaláshoz szükséges adat, ami pedig az államkincstártól érkezik, tehát, aki a családi pótlékot kapja. Ezeknek a személyeknek teljesen automatikus lesz a visszatérítés.

Akiről viszont nem áll rendelkezésre a kiutaláshoz minden adat, mert például nem ő, hanem a házastársa kapja a családi pótlékot, neki egy egyszerű nyilatkozat kell benyújtania. A visszadó elnevezésű nyomtatvány október 31-től december végéig adható be az ügyfélkapun vagy papír alapon. Ha valaki elmulasztotta a határidőt, vagy egyéni vállalkozó, őstermelő, esetleg nem kifizetőtől származó jövedelme volt, az adóbevallásukban igényelhetik a visszatérítést. Ennek összege a 2021-ben befizetett személyi jövedelemadó, maximum 809 ezer forint. A kisadózó, katás vállalkozás tételes adójának negyede, a levont ekhónak pedig a 9,5 %-a. A részletekről a NAV honlapján érdemes tájékozódni.