Hírek

Miért pont ezek? Csak. Ez a címe Szendiszücs István fotókiállításának

2023. október 19., 15:26

Miért pont ezek? Csak. Ez a címe Szendiszücs István fotókiállításának, ami szerdán délután nyílt a Berzsenyi Dániel Könyvtárban. Válogatást láthatunk az alkotó 50 év alatt készített képeiből. Sokan voltak kíváncsiak a tárlat megnyitójára.

Miért pont ezek? Csak. Ez a címe Szendiszücs István fotókiállításának

Szendiszücs István a művészet több területén is alkot. Leginkább a szépség inspirálja. Karrierjét grafikusként kezdte, aztán keramikusként és restaurátorként is kiteljesedhetett. 50 éve fotóz, ezekből a képekből hozott most válogatást a Berzsenyi Dániel Könyvtárba. 70 művet állít ki, a sorrendjüket is ő határozta meg.

Szendiszücs István - grafikus- és fotóművész

“Egy teljesen vegyes válogatás, ez mindenféle korból, időből, tehát nincsen konkrét téma, hanem az elmúlt években fotózott képeimből egy kisebb kis gyűjteményt raktam össze.”

A megnyitón Rasperger József köszöntötte a megjelenteket. Beszélt Szendiszücs István művészetéről, valamint arról is, mennyire fontos az alkotó humora, valamint az, ahogy ez megmutatkozik a művein. Úgy fogalmazott: “Akinek humora van, az mindent tud.”

Rasperger József - grafikus

“Hogyha olyanokról beszélek, mint karikatúra, a humor mezsgyéje, mert István kiváló humorral rendelkezik, illetve hát olyan, hogy az élet válságaiban való túléléséhez is nagyon nagyon hozzájárult az, amivel ő bír.”

A tárlatot Ölbei Lívia újságíró nyitotta meg. Elmondta, hogy bár többen ismerik szegről-végről a műveket, egyben kiállítva mégis egészen más hatást keltenek. Erős, szép és Szendicsücsös az összeállítás.

Ölbei Lívia - újságíró

“A fotók, amelyek tematikusan is, darabszámra is rendkívül sokfélék, és mégis mindegyik Szendiszücs Istváné. A felismerhető motívumok teszik - a széktől, a mackón át a macskákig és nem sorolom - a biztos kezű-szemű szerkesztés sajátosságai, az egyéni látásmód, a fene tudja. Az biztos, hogy Szendiszücs Istvánt sokféle tehetséggel áldotta, verte meg a sort. Mintha nem is egy élete lenne, hanem eleve több. Egyfelől az életútját tekintve, másfelől meg mintha azonos időben is több életet élne.”

A tárlat november 7-éig látható a Berzsenyi Dániel Könyvtár földszinti előadótermében.