MNB
MNB - 2

Hírek

Mészáros Réka a Zonta Klub új elnöke, készülnek a 30. jubileumra

2021. szeptember 16., 16:11

A megszokottól eltérően nőnap helyett jövő szombaton tartja hagyományos Rózsa Napját a Zonta Klub Szombathely. A járványhelyzet miatt kellett változtatnia a nőket segítő szervezetnek a jól ismert adománygyűjtő időponton. A szeptember 24-i esemény lesz egyben a szombathelyi zontiánok 30 éves jubileumi rendezvénye is.

 

Mészáros Réka a Zonta Klub új elnöke, készülnek a 30. jubileumra

A tavalyi nőnap előestéjén megtartott jótékonysági rendezvény bevételéből a Szivárvány Gyermekotthon lakóit és egy mozgássérült gyermek gyógykezelését támogatta a Zonta Klub Szombathely, személyes ajándékként pedig állami gondozásban élő lányok számára higiéniás csomagot állítottak össze. Az 1919-ben New Yorkban alakult, női jogokért küzdő Nemzetközi Zonta Klubhoz csatlakozva 30 évvel ezelőtt jött létre Szombathelyen egy nőkből álló szerveződés, akik a rászoruló lányok, asszonyok támogatását tűzték ki célul. Együttműködnek például az Áldozatsegítő Központtal és az erőszak ellen emelnek szót rendhagyó iskolai tanórákon is. A klub élén kétévente van vezetőváltás. A stafétát a nemzetközi kapcsolatok ápolása érdekében egy fiatal tag vette át.

Mészáros Réka – elnök, Zonta Klub Szombathely
„A régiónkba tartozik Ausztria, a grazi, bécsi klubok, Horvátország, a nagyobb régióban pedig Németország is. Havonta, félévente vannak meetingek, ahol megtárgyaljuk a nemzetközi Zontának a hitvallását, átbeszéljük a programokat, helyi szinten ki mit ért el, hogyan tudta támogatni a hölgyeket és a lányokat.”

A szombathelyi szervezetnek 16 tagja van, évente kétszer szerveznek adománygyűjtő rendezvényt.

Adventkor a Premontrei Gimnáziumban a művészetisek adnak ünnepi koncertet, nőnap környékén pedig Rózsa Napot tartanak. A tavaszi járványhelyzet miatt ez őszre tolódott.

Mészáros Réka – elnök, Zonta Klub Szombathely
”A következő Rózsa Napunkon, ami szeptember 24-én lesz, szeretnénk adományt gyűjteni egy rászoruló lánynak, aki nagyon szeretne továbbtanulni, és ehhez kellene támogatás.”

A fennállásának 30. évfordulóját ünneplő szombathelyi Zonta jubileumi Rózsa Napját Szombathely városa is támogatja. Az esemény vendége lesz Szabó T. Anna József Attila-díjas költő és Tóth Dániel jazzénekes.