Hírek

Mesebolt az arborétumban

2016. június 10., 17:20

A Mesebolt Bábszínház az elmúlt 2-3 évben törekedett arra, hogy ne csak klasszikus bábszínházi előadásokkal bővítse repertoárját, hanem nyisson  új előadásformák felé is. A mesélő fák kertje című előadásukkal a Kámoni Arborétumba invitálják az érdeklődőket egy közös játékra. Az előadás a szórakozás mellett azt is megmutatja,  hogyan védhetőek meg a városokban egyer inkább ritkaságszámba menő zöldterületek.

Mesebolt az arborétumban

"Ezek a fák, talán nem tudnak olyan érthetően beszélni, mint ti emberek és nem tudnak olyan gyorsan futni, mint az állatok, de ők is élnek."

Az összes kert szellemének szavaival ismerkednek a Reményik iskola diákjai a Mesebolt Bábszínház új produkciójában. A különböző színházi és drámajátékos elemekből felépülő játék során a gyerekek egy képzeletbeli történet szereplőivé válnak, amelyben felfedhetik a titkokat, mérlegelhetnek a megismert információk alapján, érvelhetnek és újraértékelhetik a természetről kialakult álláspontjukat.

Lehőcz Zsuzsa - bábszínész, Mesebolt Bábszínház
"A legfontosabb az az volt számunkra végig a munka során, hogy egy olyan problémát tudjunk a gyerekekkel együtt megvitatni és elgondolkodni rajta, ami fontos, aktuális, és az volt a legfontosabb kérdés számunkra, hogy a gyerekek elgondolkodjanak egy téma vagy egy probléma minden oldaláról."

A gyerekek által megformált szereplők a történetben olyan helyzetbe kerülnek, amelyben egy problémakört két ellentétes szemszögből vizsgálnak. Így, ami a történet elején egyértelműnek tűnik, abból a végére egy sokrétű, összetett probléma bomlik ki, amire nincsen egyetlen jó megoldás.

Simon Benedek
"Megtanultuk azt, hogy miért kell óvni a természetet és eldönthettük azt, hogy inkább a természetet óvjuk, vagy inkább a modern épületeket szeretnénk előnybe helyezni."

A foglalkozásnak végeredményben nem is az a célja, hogy egyértelmű döntést hozzanak a gyerekek, hanem inkább elgondolkozzanak azon, miért fontos számukra,  az a környezet, ahol élnek, és miképpen  tudják befolyásolni ennek a minőségét.