Hírek

Menekülteket segítő egyesülettől kapott ukrán nyelvű köteteket a Berzsenyi-könyvtár

2024. június 13., 09:45

Ukrán nyelvű könyveket ajándékozott a Litera Egyesület a Berzsenyi Dániel Könyvtárnak. A szervezet célja az adománnyal az, hogy az orosz-ukrán háború Szombathelyen tartózkodó menekültjei anyanyelvi olvasmányhoz juthassanak.

Menekülteket segítő egyesülettől kapott ukrán nyelvű köteteket a Berzsenyi-könyvtár

91 ukrán nyelvű dokumentum került a Berzsenyi Dániel Könyvtár állományába az első magyarországi ukrán egyesület, a Litera jóvoltából. Az olvasnivalók között akad gyermek- és ifjúsági szépirodalom, ismeretterjesztő kiadvány, bestseller, nyelvtanulást segítő szótár és képregény is. Először a Hunyadi úti fiókkönyvtárban jelezték az olvasók, hogy szükség lenne ukrán könyvekre.

Baráthné Molnár Mónika - igazgató, Berzsenyi Dániel Könyvtár
“2022 óta a központi könyvtárban és a fiókkönyvtárban is már felmerült igény, hogy ukrán menekülteknek lenne szüksége könyvekre, és hát onnéttól kezdve, hogy 2022-ben létrejött a Litera Egyesület - ők támogatják a menekülteket, s mindenféle igényüket, figyelik, segélyszervezetekkel együttműködve -, úgyhogy a Berzsenyi Dániel Könyvtár pedig ilyen formában tud segíteni. Közzétesszük és az állományunkban feldolgozzuk ezeket a könyveket”

A kiadványokat a Litera Egyesület vásárolta Ukrajnában. Az adomány összértéke félmillió forint.

Marina Snitko - alapító tag, Litera Egyesület
“Nagyon jól tudom, hogy manapság minden elérhető az interneten, de teljesen más élményt nyújt a kézben tartott könyv. Az a lehetőség, hogy az Ukrajnából elköltözött emberek a saját anyanyelvükön olvashatnak, nagyon fontos.”

A Litera Egyesület nem csak a Szombathelyen élő ukránok kulturális igényeit próbálja kielégíteni. Folyamatosan kapcsolatban vannak az itt élő, körülbelül 700 ukrán családdal - igyekeznek a mindennapi gondjaikkal is foglalkozni. A gyerekeknek szombat délelőttönként oktatást tartanak, táborokat szerveznek nekik. Az egyesületet képviselő Marina Snitko kiemelte: Szombathely a harmadik olyan magyar város, ahol ukrán nyelvű könyvek kölcsönözhetők a könyvtárban.