Hírek

Megújul a Reményik-iskola

2014. november 05., 17:17

Visszakerül a Székesegyház udvaráról a Reményik Sándor Evangélikus Általános Iskola homlokzatára Szent Imre herceg szobra - ez is része a most folyó felújítási munkáknak. Közel száz millió forintból újul meg az intézmény.

Megújul a Reményik-iskola

Melegek az osztálytermek a Reményik-iskolában. Az intézmény 84 millió forintot nyert pályázaton energetikai korszerűsítésre, ehhez az evangélikus egyház további tízmillió, az iskola pedig ötmillió forintot biztosított. Takarékos izzókat szereltek fel, a régi konvektorokat napelemekre és radiátorokra cserélték és új nyílászárókat építettek be - ez utóbbiakat mutatja az iskola igazgatója.

„Ezek az ablakok már nagyon szépen záródnak. Fából vannak, igyekeztünk olyan ablakokat gyártatni, ami hasonlít a régire”

A 20-as években épült iskola kívülről is megújul, de a nyáron kezdődött szigetelési munkálatok a sok eső miatt karácsonyig elhúzódnak.

Sátory Károly - igazgató, Reményik-iskola
„A külső épületrészen a külső homlokzat még folyamatban van. Ott a külső szigetelési munkálatokat kezdték el, majd utána ön a vakolás és az eredeti állapot visszaállítása. Ez azt jelenti, hogy a Klebersberg idejében épült épület visszakapja azt a gyönyörű szobrot ami rajta volt Szent Imre herceg szobrát, illetve egy gyönyörű magyar címer is kerül a homlokzatra”

Az energetikai korszerűsítésnek köszönhetően jelentősen csökken az intézmény rezsiköltsége, és az órákat is jobb körülmények között tarthatják.

Tóthné Gősi Enikő - tanár
„Az a gyerek, aki a konvektor mellett ült, annak nagyon melege volt, aki meg távolabb ült az bizony fázott. Most nagyon jól érezzük magunkat, mert beindult a fűtés, és kellemes az osztálytermekben is, sőt a folyosókon is”

A megújuló iskola szombaton nyílt napra várja az óvodásokat. Vásári játékokon, színdarabokon, előadásokon ismerhetik meg az érdeklődők Szent Mártont és a hozzá kapcsolódó népszokásokat.