Hírek

Megtartották az 52. Országos Elsősegélynyújtó Verseny vármegyei döntőjét

2024. június 06., 23:44

Megtartották az 52. Országos Elsősegélynyújtó Verseny vármegyei döntőjét, amit a kezdetektől a Magyar Vöröskereszt szervez. Három korcsoportban tíz csapat adott számot tudásáról. A versenyhez csatlakoztak a mentők, a rendőrség és a katasztrófavédelem is.

Megtartották az 52. Országos Elsősegélynyújtó Verseny vármegyei döntőjét

Életszerű feladatokat, valós idejű szituációkat kellett megoldaniuk a csapatoknak az elsősegélynyújtó verseny vármegyei döntőjében. Tíz csapat vetélkedett a pontokért.

Wächter Walter - vármegyei tiszti főorvos

“Ezek az események véleményem szerint nagyon fontosak abból a szempontból, hogy egy olyan gyakorlati tudásra tesznek szert a versenyzők, amivel a hétköznapokban a bajba jutott embertársaikon segíthetnek. Erre a tudásra bárhol, bármikor, bármelyik pillanatban szükség lehet.”

A finálét iskolai és területi fordulók előzték meg, a csapatok hosszú hónapokon keresztül készültek a versenyre. 5 gyermek, 4 ifjúsági és 1 felnőtt csapat jutott be a vármegyei döntőbe, ahol 10 állomáson mérettették meg magukat. 9:00 A rendőrség bűnmegelőzési alosztálya például olyan szemüvegeket hozott, amelyek alkoholos és drogos befolyásoltságot szimulálnak. Ezeket viselve kellett feladatokat megoldani. A kormányhivatal népegészségügyi főosztálya ismeretterjesztő céllal mutatta meg a fiataloknak, hogy egy-egy gyümölcsös üdítőben mennyi cukor van, majd a csapatok saját maguknak készíthettek egészséges ivólevet.

"Nagyon megijedtem, amikor megláttam, csak annyit láttam, hogy fekszik a vízben.”

A Pécsi Tudományegyetem volt a verseny a helyszíne. Az udvaron is több állomást alakítottak ki. Többek között elméleti feladatok, újraélesztés és sebellátás is szerepelt a feladványok között.

Kovács Dávid - szakmai vezető, Magyar Vöröskereszt

“A laikus elsősegélynyújtó versenyek közül ez egy belépő szintű verseny, a legfontosabb célja az az, hogy az elsősegélynyújtó tudást igyekezzük népszerűsíteni a fiatalok körében. általános iskolás, középiskolási illetve felnőtt kategóriában is nagyon-nagyon örülök és a kollégáknak, a felkészítőknek köszönöm, hogy az idén mind a három kategóriában van versenyző a vármegyében.”

A vármegyei döntőn a csapatokat pontok alapján díjazták. Az is eldőlt, hogy a szeptemberi országos döntőn kik képviselhetik a vármegyét Kecskeméten.