MNB
MNB - 2

Hírek

Megnyitottak a szombathelyi óvodák és az általános iskolák alsó tagozatai

2021. április 19., 15:20

A gyerekek túlnyomó többsége visszatért az intézményekbe. Az oktató-nevelő munka a higiéniai szabályok szigorú betartása mellett folyik: az osztálytermekben nem, de az iskolák közösségi tereiben kötelező a maszkviselés.

 

Megnyitottak a szombathelyi óvodák és az általános iskolák alsó tagozatai

Egy puszi a kapuban, és irány az iskola. A szülők csak idáig kísérhetik a gyerekeket, az épületbe nem léphetnek be. Sok család élete tért vissza legalább nagyjából a régi kerékvágásba, miután a kormány úgy döntött, alsó tagozatban mától újraindul a jelenléti oktatás. Március 8-án zártak le az általános iskolák, hat hetet online tanultak a legkisebbek is. Szakértők szerint túl vagyunk a járvány harmadik hullámának csúcsán, néhány szülő mégis biztonságosabbnak gondolta, ha továbbra is otthon tartja a gyermekét.

Sátory Károly - igazgató, Reményik Sándor Evangélikus Általános Iskola
"Készültünk az újranyitásra, sőt, mi arra készültünk, hogy jönnek a felsős tanulóink is, sajnos velük még nem találkozhatunk, az alsós tanulóink érkeztek meg ma reggel. A higiéniai intézkedéseket megtettük, fertőtlenítettük az iskolát, lázméréssel, kézfertőtlenítéssel fogadtuk a gyerekeket, ahogy a rendkívüli szünet előtti időben is. Írtam a szülőknek egy levelet, két lehetőségük van, egyrészt hogy jönnek a gyerekek iskolába, a másik, hogy alapos indokkal otthon maradnak. Kaptunk szülői kéréseket arra vonatkozóan, hogy maradjanak otthon a gyerekek, ez osztályonként átlagban 4-5 tanuló."

Ezt az intézményvezető engedélyezheti, a távolmaradás igazolt hiányzásnak számít. Az órai anyagot és a házi feladatot a KRÉTA-rendszerbe töltik fel, és a tanuló a saját tempójában pótolhatja. Vannak iskolák, ahol a diákok online bekapcsolódhatnak az órai munkába, de ezt nem kötelező biztosítani, a legtöbb intézményben nincs is rá lehetőség.

Nagyné Tancsics Ildikó - intézményvezető, Gothard Jenő Általános Iskola
"Lehetőséget biztosítunk arra, hogy online bekapcsolódjanak a tanítók által tartott órák menetébe. Tavaly kialakításra került minden évfolyamon a Google Classroom platformja, ezt a pedagógusaink többsége nagyon hasznosnak véli, és alkalmazzák is. Az EMMI határozatában ez benne van, hogy van rá lehetőség, kötelezően nem rendelték el központilag, mert minden iskolának nyilván mások a lehetőségei."

"Az óvodákban továbbra is működik a zsiliprendszer. A gyerekeket az épület előtt kell átadni."

Az óvodákban is elővigyázatosak, belépésnél testhőmérés és kézfertőtlenítés történik, figyelnek a távolságtartásra - mondta el kérdésünkre még pénteken a Polgármesteri Hivatal osztályvezetője. Az ovisok 65 százaléka tért vissza az intézményekbe.

Vinczéné Menyhárt Mária - osztályvezető, Egészségügyi és Közszolgálati Osztály
"Az óvodai csoportok nem kerülnek összevonásra, elősegítve, hogy a távolságtartás betartható legyen a gyerekek között."

A felső tagozatosok és a középiskolások jelen állás szerint május 10-én térhetnek vissza az iskolapadba.