Hírek

Megnyílt az ASzakkör program évzáró kiállítása kedden a Víztoronyban

2024. május 22., 11:33

Megnyílt az ASzakkör program évzáró kiállítása kedden a Víztoronyban. A Nemzeti Művelődési Intézet közösségépítő kezdeményezése keretében országszerte 22 féle foglalkozáson sajátíthatták el az érdeklődők a kézműves fortélyokat. Az alkotók munkáiból a kistelepüléseken is kiállításokat rendeznek be, Szombathelyen vármegyei válogatás látható.

Megnyílt az ASzakkör program évzáró kiállítása kedden a Víztoronyban

Mézeskalács-készítés, vessző- és papírfonás, bútorfestés, csipkeverés, gyertyaöntés - 22 féle kézműves szakágból lehetett választani az ASzakkör programban. A Nemzeti Művelődési Intézet 2022 őszén hirdette meg először a lehetőséget, amelyhez már akkor 15 000-en csatlakoztak. A közművelődési szakemberek kiválaszthatták, hogy az adott településen mely szakköröket indítják el, a résztvevők szeptembertől májusig minden alkalommal egyre több és több fortélyt sajátíthattak el. A szezonban elkészült munkákat vármegyeszerte bemutatják a szervezők.

Éles Krisztina - igazgató, Nemzeti Művelődési Intézet Vas Vármegyei Igazgatóság

Elsősorban azok a közösségek tudnak bemutatkozni, akik az első 20 alkalommal együtt alkottak. Tehát múlt szeptemberétől most májusig együtt hoztak létre csodákat a kistelepüléseken. 126 szakkör indult Vas vármegyében 70 településen, tehát most mindenhol kiállítás lázban égnek a szakkörök. Sorra megyünk minden településre és nyitjuk ezeket a gyönyörű kiállításokat. S szerencsére mindenhonnan 2-3-4-5 alkotás azért ide is be tudott kerülni és ebben a méltó, egyébként különleges környezetben tudjuk bemutatni a szakköröket.

A csatlakozó települések mindegyikében kiállítás nyílt az ottani szakkörök remekeiből, Szombathelyen pedig ezekből mutatnak be válogatást. Zsúfolásig megtelt a Víztorony felújított épülete, rengetegen voltak kíváncsiak a megnyitóra, ami jól mutatja a kezdeményezés sikerét.

Majthényi László - elnök, Vas Vármegyei Közgyűlés

“A 216 településünk harmada bekapcsolódott a programba. Az AGORA-ban négyféle szakkör volt, de sok olyan kistelepülés is van, ahol nem egy, hanem több szakkör is volt. Ez egy kárpát-medencei akció, örülök, hogy sikerült életet vinni a közösségekbe.”

A Nemzeti Művelődési Intézet ASzakkör programjának célja, hogy a 21. században is megtalálják a helyüket a régi kézműves szakmák és tevékenységek. Ősztől újra részt lehet majd venni a foglalkozásokon.