Hírek

Megnyílt a Vasi Amatőr Alkotók "Kapcsolatok" című vándorkiállítása

2024. május 07., 15:22

Megnyílt a Vasi Amatőr Alkotók "Kapcsolatok" című vándorkiállítása szombaton a Zarkaházi Szily-kastélyban. A 13 bemutatkozó művész a festmények mellé ezúttal verseket is társított, ami még színesebbé varázsolja a tárlatot.

Megnyílt a Vasi Amatőr Alkotók Kapcsolatok című vándorkiállítása

Alaposan felpezsdült a kulturális élet a Zarkaházi Szily-kastélyban: idén már a hatodik kiállítást nyitották meg szombaton. A vándortárlaton vasi kötődésű amatőr művészek mutatkoznak be.

Tóth Kálmán - önkormányzati képviselő
- Mi úgy ítéljük meg, hogy a helyi értékek támogatása mindig nagyon fontos. Általában is -szombathelyi, vas megyei művészeket szoktunk vendégül látni, nincs ez másként most sem. Tizenhárom olyan művész képei jelennek itt most meg, akik vas megyében tevékenykednek, kötődnek szombathelyhez, kötődnek a környékünkhöz. Mi pedig itt, Szentkirályon ezeket mindig is felkaroltuk.

A Vasi Amatőr Alkotók közössége már negyedik éve járja a vármegye településeit, ezúttal Szombathelyre érkezett a saját maguk által válogatott kollekció.

Tárczy Orsolya - főszervező, amatőrfestő
- Minden évben megyünk hónapról-hónapra, s a vándorkiállítás és minden évben egy új témát találunk ki. Ez az idei a Kapcsolatok címet viseli. Az alkotó közösség pedig egy teljesen nyitott közösség, lehet kapcsolódni. Van, aki egy évre kapcsolódik, van, aki a kezdetektől velünk van és így gyarapodunk, hol meg szűkülünk.

Valamennyi festő sajátos módon értelmezte a címet, változatos képek születtek - ceruzával, ecsettel és festőkéssel is dolgoztak. Újítás, hogy ezúttal a képzőművészetet költészettel társították.

Kocsis Tóth Ildikó - amatőrfestő
- Kitaláltuk azt, hogy a festményekhez társíthatnánk verseket. Nagyon sok alkotó több művészeti ágban érintett illetve egy alkotói közösség más művészenergiákkal is kapcsolódik. Sokszor a megnyitóinkon - mondjuk zenészek vannak jelen - most pedig arra gondoltunk, hogy verseket társítunk a festményeinkhez.

A kiállításmegnyitót követően kötetlen beszélgetésen lehetett még jobban megismerni az alkotókat és munkájukat. A tárlat egy hónapon keresztül várja az érdeklődőket a Zarkaházi Szily-kastély szalonjában.