Hírek

Megnyílt a 22. Savaria Történelmi Karnevál!

2023. augusztus 25., 22:45

Alkalmasnak találták az istenek az időt és a helyet az ünnep megtartására - csütörtökön este római kori szertartást idéző keretjáték kíséretében megnyílt a 22. Savaria Történelmi Karnevál. 29 helyszínen közel 300 program várja a látogatókat a hétvégén.

Megnyílt a 22. Savaria Történelmi Karnevál!

A Városházától vonult a menet a Fő téri Forum Színpad elé csütörtökön este, legiósokkal és fanfárosokkal az élen.

A városvezetők is ünnepi tógát öltöttek, integetve üdvözölték a tömeget. Nemény András köszönetet mondott mindenkinek, aki a fesztivál sikeréért dolgozik.

Nemény András - polgármester

"A Savaria Történelmi Karnevál Szombathely múltjáról szól, de legalább annyira szól a jelenéről is. Hiszek abban, hogy ez egy óriási lehetőség. Lehetőség a találkozásokra."

"Szóra bírtam az isteneket, imádkoztam, a jóslatadó istenekhez."

Aztán hirtelen kétezer évet ugrottunk vissza az időben. Az augur szerepében Sosztarits Ottó régész fürkészte ki az istenek szándékát. Alkalmasnak ítélték a helyet és az időt az ünnep megtartására.

A polgármester - mint duumvir - áldozatot mutatott be, és hivatalosan is megnyitotta a karnevált.

"Kezdődjenek az ünnepi játékok, kezdődjön a karnevál!"

Az összes helyszín felépült, kinyitottak az étel-italárusító pavilonok. Már a nulladik napon szinte telt ház volt a Fő téren.

Grünwald Stefánia - ügyvezető, Savaria Turizmus

"Hogy mennyi látogató érkezik, nagyban függ az időjárástól. Talán a nagy meleg picit visszatartó erő lehet, az esték lesznek talán erősek, amikor már kicsit hűvösebb lesz. Nagyjából 100 ezer ember fog megfordulni a hétvége során a városban."

A nyitókoncertet a Savaria Szimfonikus Zenekar adta. Pejtsik Péter vezényelt, akit a Hollywood Classicsról már jól ismerhet a közönség. Népszerű filmzenéket játszottak ezúttal is, többek között A kis hableányból, a My Fair Ladyből és James Bond-filmekből.

Korponay Zsófi - énekes

"A zenekar egy tartalmas műsorral készült, amiből kaptam egy pici szeletet, amiért nagyon hálás vagyok. Öt dalt fogok énekelni, nagyon izgalmas, picit visszaidézi azt a tíz évvel ezelőtti időpontot, amikor már énekeltem a szimfonikusokkal, és teljesen elfelejtettem, hogy ez ilyen felemelő érzés."

"Eleget láttál, gyere haza, és nézz új szemmel a trükkjeidre."

Világutazó címmel rendezték meg az idei tüzes játékot a Ferenceskertben. A történet szerint a főhős bűvész időn és kultúrákon át keresi a tökéletes trükk összetevőit. A produkcióban az Aristica Anam Cara, a Mare Temporis és a Tűzmadarak artistái léptek fel az Ataru Taiko dobosaival közösen. Az éjszakába nyúló produkciót látványos tűzijáték zűrta.