Hírek

Megnyílik a Bloomsday

2024. június 12., 13:57

Pénteken megnyílik a Bloomsday. A kortárs összművészeti fesztivál ezúttal is James Joyce világhírű regényét, az Ulyssest, és annak szombathelyi kötődésű főhősét, Leopold Bloomot ünnepli. Irodalmi, zenei, képzőművészeti programokkal várják az érdeklődőket három napon át. Kedden helyszínbejárást tartottak a szervezők.

Megnyílik a Bloomsday

A Fő téri Joyce-szobornál veszi kezdetét a Bloomsday pénteken 14 órakor. Itt lesz az ír nagykövet, díjat adnak át, és nem marad el a hagyományos porcukor-szórás és sörcsapolás sem - mondta el Horváth Soma alpolgármester. Igazi kortárs összművészeti kavalkádra számíthatnak az érdeklődők. Folytatódik a Murális Műhely projekt is, ezúttal a Kőszegi utcai SZOVA-parkolóban dolgozik egy ír és egy magyar művész az Ulysses 7. és 9. fejezetének ábrázolásán, amelyek közös nevezője a helyszín: az Ír Nemzeti Könyvtár. Koleszár Stella kollázsán egy ajtó nyílik résnyire, rajta színes papírok zúdulnak ki. Mark Joyce pedig a könyvtár mozaikpadlóját álmodta a hatalmas falfelületre. Az ír művész először jár Magyarországon.

Mark Joyce - képzőművész

"Ebben a fejezetben a dublini Ír Nemzeti Könyvtárban a mozaikpadlón állva értekezik Leopold Bloom és több más személy irodalomról. Ezt a több ezer darabos, gyönyörű mozaikot próbáltam megörökíteni egy virágokkal díszített falfestménnyel."

Az évek alatt a könyv mind a 18 fejezetéhez készül egy óriási falikép, ezzel Közép-Európa legnagyobb szabadtéri kiállítása jön létre. A festéket és az állványt is vállalkozók ajánlották fel.

A Rákóczi utca Leopold Bloom sétánnyá alakul. Itt már most látható a korábban a Dolgozók útján bemutatott Művészet és természet című tárlat 10 alkotása, magyar és osztrák művészek munkája. Hat kiállítás nyílik a Bloomsday ideje alatt, a legjelentősebb gyűjtemény a Leopold Bloom Alapítvány jóvoltából kerül a Képtárba.

Horváth Soma - alpolgármester

"Fő attrakció pedig a Képtárban 5 órakor nyíló Leopold Bloom-kiállítás lesz, az Új fejezet, amellyel célunk, hogy Magyarország egyik legnépszerűbb és legjobb kortárs gyűjteményét hozza létre. Ez egy állandóan változó, ugyanakkor állandó kiállítása lesz a Képtárnak, rendkívül büszkék vagyunk erre."

Szombaton 16 órától pódiumbeszélgetés kezdődik Dragomán György íróval. A zenei programok közül kiemelendő a Csaknekedkislány, a Mirror Glimpse és a Hundred Sins koncertje. A Bloomsday ideje alatt ingyenesen látogatható a Képtár, az Iseum és a Schrammel-gyűjtemény. Prieger Szabolcs programkoordinátor elmondta, a megnyitón felvonják a képzeletbeli állam, Bloomlandia zászlaját és elhangzik a külön erre az alkalomra komponált Himnusz is. Most először lesz kapható Joyce arcképével ellátott póló, szemüveg, söralátét, kalap, bajusz és hűtőmágnes.