Hírek

Megkezdődött a Szent István király utcai Gyöngyös-híd felújításának tervezése

2021. szeptember 15., 13:34

Szakértők már 2018-ban és idén is ezt az átkelőt ítélték legbalesetveszélyesebbnek, azonnali beavatkozást sürgetve. Az önkormányzat még várja, hogy megérkezzen a felújításra szánt kormányzati támogatás. Ha elkezdődik a munka, egy évre lezárják a hidat. Ez idő alatt ideiglenes kerülő utat alakítanak ki a 86-os felé.

 

Megkezdődött a Szent István király utcai Gyöngyös-híd felújításának tervezése

Visszafordíthatatlanul károsodott a szentkirályi híd acélszerkezete. Július 26. óta forgalomkorlátozás van érvényben.

Tóth Kálmán – önkormányzati képviselő
„Gyakorlatilag a járdarész teljesen kuka. Azért is van lezárva, a vizsgálatot végző hölgy is azt mondta, hogy a saját gyerekét nem engedné rá, a középső rész viszonylag erős, ezért tudjuk egy nyomvonalon engedni a forgalmat váltakozó irányban. A teljes szerkezet olyan állapotban van, hogy gyakorlatilag le kell bontani és új hidat kell építeni.”

Mint arról beszámoltunk, Szombathely 1 milliárd 205 millió forint címzett kormányzati támogatást kap beruházásokra, amiből 130 millió forint jut egy Gyöngyös-híd rendbetételére. Hende Csaba a Markusovszky utcai átkelőt nevesítette, a városvezetés azonban azon dolgozik, hogy ezt a pénzt a szentkirályi hídra költhessék, amire jó esély van, bár válasz még nem érkezett a Belügyminisztériumtól.

Tóth Kálmán – önkormányzati képviselő
„Több tervezőt felkértünk, hogy adjanak árajánlatot, erre van egy költségbecslésünk, amit a szeptemberi közgyűlésen jó eséllyel a költségvetés-módosításban el fogunk fogadni, tehát ilyen értelemben a tervezésnek az anyagi forrása rendelkezésre áll. Ez egy nagyon komoly előrelépés, mert utána következik a közműegyeztetés, és minden olyan járulékos munka, aminek a végén a kivitelező el tud indulni.”

Nagyjából fél évig tart a tervezés, a felújítás alatt pedig majdnem egy évig zárva lesz az átkelő. Addig menekülőutat alakítanak ki a lakók számára, hogy ne kelljen a 87-es út felé kerülniük. A Határőr utca irányából a zalaszentiváni vasútvonal mentén 5 millió forintból antigorit burkolatot terítenek a meglévő földútra.

„Ráfordítunk majd annyit, hogy személyautók gond nélkül lassú tempóban ki tudjanak jönni."

A kijelölt kereszteződésben már kihelyezték az elsőbbségadás kötelező táblát, a növényzetet kell még rendezni, hogy belátható legyen a 86-os főút mindkét irányba. A szeptemberi közgyűlésen külön napirendi pont szól majd a hidak folyamatos felújításáról és karbantartásáról.