Hírek

Megkezdődött a négy rossz állapotú zanati utca felújítása

2022. augusztus 26., 23:10

Megkezdődött a négy rossz állapotú zanati utca felújítása, szerda reggel óta dolgozik a kivitelező. Húsz évre visszanyúló, kacifántos története van az Áfonya, Eper, Fenyő, és Korpás utcáknak, most végre megoldódik a helyzet, megszűnik az autós akadálypálya az ott lakó több mint száz család számára.

Megkezdődött a négy rossz állapotú zanati utca felújítása

Javában folyik az útfelújítás Zanaton. A Korpás utcában kezdték a munkát szerda reggel, majd az Eper, a Fenyő és végül az Áfonya utca következik.

A kivitelezés ún. remix technológiával történik. Bedarálják az aszfaltot az alatta lévő betonnal együtt, kötőanyaggal keverve visszaterítik, majd tömörítik.

Hazafi László - elnök, Áfonya, Eper, Fenyő és Korpás utcák úttársasága
"Ebből lesz egy 30 centis, masszív alapunk, péntekig elkészül. Utána hétfőn még utómunkák lesznek, szintbe hozzák a szegélyeket, és hétfő-kedd-szerdán kap egy kétrétegű záróréteget, és így lesz kész teljesen ez a kisforgalmú út, ami reményeink szerint megoldja 20-30 évre a mi húszéves problémákat."

A kétezres évek elején az utcák és a házak olyan földterületen létesültek, amelynek 40 tulajdonosa volt. Az utak rossz minőségben épültek meg, ezért az önkormányzat nem vette át azokat. A lakók kátyúztak társadalmi munkában, és gondoskodtak a téli síkosságmentesítésről is. Régóta szerették volna már, hogy megújuljanak az utcák - erre mostanáig kellett várni.

Hazafi László - elnök, Áfonya, Eper, Fenyő és Korpás utcák úttársasága
"Nagyon sokan hitetlenek, bizalmatlanok voltak, hogy el fog készülni, tíz éve szervezzük már a felújítást. Innentől jövő hét végére mindenki látja a végeredményt."

Júliusban jelentette be Nemény András polgármester, hogy saját jogkörével élve átcsoportosít 30 millió forintot azért, hogy végre megkezdődhessen a felújítás. Ehhez szükség volt egy jogi személyre, így megalakult egy úttársaság.

Putz Attila - önkormányzati képviselő
"60 millió forint volt az első ajánlat, 30-at az önkormányzat vállalt, 30-at pedig a lakosok raktak volna össze, de akkor jött a választás, és Hende Csaba megígérte, hogy a lakossági önrészre megszerzi a pénzt, ami a mai napig nem történt meg."

A polgármester végül a lakók kérésére úgy döntött, hogy megelőlegezi a költségek másik felét is, így a teljes összeget, 63 164 000 forintot az önkormányzat biztosítja. De nem adják fel, hogy a későbbiekben megkapják majd a pénzt a kormánytól.

Péntekre elkészül az alap, jövő héten pedig a végleges burkolat is.

Putz Attila - önkormányzati képviselő
"És utána elkezdődik egy újabb folyamat, amikor a város átveszi, a műszaki állapota már biztosan megfelel az utaknak. Egy jogi procedúra történik, aminek az időszükségletét nem ismerjük, de bízom benne, hogy éven belül megtörténik, és akkor megnyugodhat ez a száz család, aki itt lakik ebben a négy utcában."

A négy utcát most teljesen lezárták, a lakók távolabb tudnak leparkolni, és a szemétszállítást is úgy oldják meg, hogy az kereszteződésekbe kell kihelyezni a kukákat.