Hírek

Megemlékezést tartottak Éhen Gyula születésének 168. évfordulóján

2021. november 22., 18:06

Születésének 168. évfordulóján Éhen Gyula egykori polgármesterre emlékeztek a róla elnevezett kör tagjai és városvezetők szombaton. Éhen Gyula - a polgári városépítő - 1895-től 1902-ig vezette Szombathelyt. Csatornahálózatot, utakat hozott létre, fontos újításokat vezetett be szociális, oktatási és rendészeti területen, lakásokat épített a vasutasoknak.

 

Megemlékezést tartottak Éhen Gyula születésének 168. évfordulóján

168 éve, 1853. november 22-én született Éhen Gyula. Az évforduló alkalmából gyűltek össze az emlékezők szobránál, az általa alapított városrészen.

"Boldog parkok játszóterek, ahol felnőttünk oly sokan, mindig várnak nyitott terek, hol játszottunk csintalan."

Éhen Gyula fiatalon lett képviselő, és 42 évesen választották polgármesterré. Minden területen nagyot alkotott, egyszerre épített infrastruktúrát és szociális rendszert. Még életében díszpolgár lett. A legjobb időben a legjobb ember volt a legjobb helyen - fogalmazott emlékbeszédében Nemény András.

Nemény András - polgármester
"Elszánt volt, megvolt az akaratereje, megvolt a víziója is, aki felkészült volt, és Éhen Gyula az volt, aki 42 éves korára tudta, hogy mit akar tenni ezzel a várossal. Tanulmányozta más városok életét, tudta, hogy milyen egy modern város Európában, Amerikában."  


Az Éhen Gyula Baráti Kör Szombathely rendszerváltás után alakult első civil szervezete volt. Éppen 33 éve tartottak először megemlékezést, ez volt az első nagyobb megmozdulásuk. 100-150-en jelentek meg akkor - idézte fel Kozma Gábor.

Kozma Gábor - elnök, Éhen Gyula Baráti Kör
"Akkor eldöntöttük, hogy a polgári erények megjelenítése, a hagyományok ápolása, és a polgármester fóruma, ebből a háromból állt össze a megemlékezés. És ezt sikerült is tartanunk."

A város vezetői, a városrész képviselői és az Éhen Gyula Kör tagjai koszorúval, mécsessel és főhajtással tisztelegtek az egykori polgármester szobránál, https://www.youtube.com/watch?v=AjlFIUhpxMI majd a Nyitra-iskolában levetítették Horváth Zoltán, Boros Ferenc és Kozma Gábor 2008-ban készült, Városformálók című filmjét.