Hírek

Megemlékezést tartottak a nemzeti összetartozás napján a 83-as gyalogezred emlékművénél

2024. június 05., 19:37

Megemlékezést tartottak a nemzeti összetartozás napján a 83-as gyalogezred emlékművénél. 104 éve, 1920. június 4-én a trianoni békediktátum aláírásával Magyarország elvesztette területének kétharmadát, népessége felét.

Megemlékezést tartottak a nemzeti összetartozás napján a 83-as gyalogezred emlékművénél

Sokan gyűltek össze a 83-as gyalogezred emlékművénél, a trianoni békeszerződés aláírásának évfordulóján. 2010-ben nyilvánították június 4-ét a nemzeti összetartozás napjává, ami kifejezi, hogy minden magyar része a nemzetnek határon innen és túl.

A megemlékezésen az Oladi Általános Iskola diákjai adtak ünnepi műsort. Zenés-táncos irodalmi összeállítással készültek az alkalomra.

Nemény András polgármester mondott ünnepi beszédet, melyben egység és összetartozás fogalmát hasonlította össze.

Nemény András - polgármester

“Június 4-e egyszerre az emlékezésé, a tiszteleté, a reményé, a közösségé, a jövőé és a mindezeket összekötő összetartozásé. Érdekes szó az összetartozás, mert összetartozni csak különböző részek tudnak. Olyanok, amelyek azonos természetűek, de mégis külön életük van. Egy nemzet esetében azonban nem ez a természetes állapot, hanem az egység.”

Az önkormányzat és a kormányhivatal vezetői, pártok, társadalmi és rendvédelmi szervezetek képviselői helyeztek el koszorút és mécsest az emlékműnél.