Hírek

Még nyolc nap, és kezdetét veszi a 21. Savaria Történelmi Karnevál

2022. augusztus 16., 19:04

A jól megszokott helyszíneken több száz programelem várja a fesztiválozókat, számos helyi kötődésű fellépővel is lehet majd találkozni. Augusztus 25. és 28. között több mint százezer látogatót várnak Szombathelyre. A célegyenesben megtartott sajtótájékoztatón a szervezők arra buzdítottak, hogy vegyenek részt minél többen a karneválon.

 

Még nyolc nap, és kezdetét veszi a 21. Savaria Történelmi Karnevál

A karneváli forgatag kicsit kiszakítja az embereket a mai valóságból, és felhőtlen négy nap vár ránk. Érdemes lesz a rokonokat, ismerősöket hazahívni - kezdte a sajtótájékoztatót a polgármester.

Nemény András - polgármester
"A Savaria karneválnak oly sok értéke mellett az egyik legnagyobb értéke, hogy a szombathelyiek tudnak találkozni olyan ismerősökkel, akikkel évekig nem. És az éveket akár konkrétan is érthetjük, hiszen két év kihagyás kerül újra megrendezésre a Savaria karnevál."

Kilenc testvérvárosból érkezik delegáció a rendezvényre, sőt, művészeti csoportok is jönnek, például a legfrissebb kapcsolat, a lengyel Elblag régizene együttese. A felvonuláson ott lesznek a Falco kosarasai és a Crushers játékosai. A polgármester utalt arra is, hogy a jelenlegi helyzetben különösen nehéz volt a szervezés, és köszönetet mondott a szponzoroknak. Horváth Soma alpolgármester a helyi kötődésű fellépőket emelte ki: a szimfonikus zenekar Radics Gigivel ad közös koncertet, fellép a Vad Fruttik és az Elefánt együttes is.

Horváth Soma - alpolgármester
"A Sörtéren a Mágikus Mintha, a Koprive, a Mokka, Tom Kondor Band és Bognár Szilvivel is találkozhatunk, a Borok Utcájában pedig érdekesség az a fúvós találkozó, aminek házigazdája Szombathely Város Fúvószenekara."

A Borok Utcájában 24 borászat 60 féle borát lehet megkóstolni, a témaparkban találkozhatnak a karneválozók Szabival, a pékkel és kenyérkülönlegességeivel, a Berzsenyi tér ezúttal is magyar népzenével telik meg, házigazda az Ungaresca lesz, a Gayer parki gyermekhelyszínen pedig ókori játszóház és gólyalábasok várják a kicsiket. Itt esténként Thália kertjében kamaraszínházi előadásokat láthat a közönség: Balsai Móni, Szirtes Ádám és a BIPP műhely lép színpadra.

Grünwald Stefánia - ügyvezető, Savaria Turizmus Nonprofit Kft.
"Azoknak, akik már visszatérő látogatók, tudják, hogy itt oldottabb színházi hangulat van. Lehet piknikezni, fűbe kiülni, úgy tűnik, az időjárás kegyes lesz hozzánk."

A történelmi témaparkot hagyományőrző csoportok népesítik be. A helyi légiósok és a visszatérő gladiátorok mellé új csapat is érkezik, a Colonia Rostallo a principátus korát képviseli. Tartanak haditornát, bemutatókat, a katonai táborban pedig kovács és bronzműves is dolgozik majd.

Szabadfi Zoltán - programszervező
"Meg fog jelenni a témaparkban István király udvartartása is, erre korábban volt már kísérlet, de ilyen hitelesen még ezt nem sikerült megvalósítani. A Keleti Szövetség és a Nyugati Gyepük Pajzsa Haditorna Egyesület fogja ezt prezentálni."

A karnevál ideje alatt vezetéssel látogatható a Püspöki palota, a Székesegyház tornyai, valamint az Egyházmegyei Könyvtár és a Herzan-gyűjtemény. Az Iseum előtti térre települ ki az ELTE Savaria Egyetemi Központ, bemutatkoznak a campus tudományterületei. Csodák a mikroszkóp alatt, portrérajzolás, robotika, kincskereső játék is szerepel a kínálatban.

Lenkai Nóra - rektori biztos, ELTE-SEK
"Lesznek természettudományi kísérletek, felsorakoztatjuk a sportot íjászat keretében, és a pszichológia területébe is bepillantást nyerhetnek, mentális egészségfelmérés, tanácsadás és pszichológiai előadások formájában."

Szombathelyen minden szálláshely megtelt a karneváli hétvégére, de a város környékén még lehet találni szabad helyet. Az építkezés már 21-én elkezdődik, lezárják a Thököly és az Aréna utcát, valamint a Rákóczi utca egy szakaszát. Érdemes kedvezményes karneváli buszbérletet váltani a helyi járatokra, erről a Blaguss honlapján olvashatnak részleteket. A karneválnyitó ceremónia jövő csütörtökön este 8-kor lesz a Forum Színpadnál.