Hírek

Medve napot tartottak a Smidt Múzeumban

2024. február 05., 16:50

Medve napot tartottak szombaton a Smidt Múzeumban: a családokat interaktív játékokkal, kézműves foglalkozásokkal, előadásokkal és rajzfilm-vetítéssel várták. A program az ismert népi időjós-hiedelemhez kapcsolódott.

Medve napot tartottak a Smidt Múzeumban

Ha Gyertyaszentelő Boldogasszony napján, azaz február 2-án előbújik a medve a vackából és meglátja árnyékát, akkor hosszú telünk lesz - tartja a népi hiedelem. A Smidt Múzeum ehhez kapcsolódó programja a családokat szólította meg szombaton.

Hollerné Mecséri Annamária - intézményvezető, Smidt Múzeum

“A maci meglátja az árnyékát, és, hogy vajon mindjárt itt a tavasz, vagy sokáig lesz tél, ez egyre népszerűbb, ugye Amerikában meg a mormota nap, és szerettük volna kicsit ezt közelebb hozni, illetve azt gondolom, hogy nincs olyan háztartás, vagy nem volt olyan gyermek, aki már akár most idős is, akinél ne lett volna otthon legalább egy plüssmackó, szóval szerintem a macik szeretete nagyon sok kisgyermekhez és így felnőttnél is megmaradt.”

Színes programokkal és kézműves foglalkozásokkal készültek a látogatók számára.

Nagy Szofi

“Szeretünk alkotni, meg anyukám macikat varr.”

Papírból és törölköző-darabokból lehetett macit készíteni, sokan febrikáltak maguknak apró figurát emlékbe. Eszter a kislányával érkezett.

Kovácsné Hideg Eszter

“Mindenféleképpen fontos a természet és az állatok ismerete és szeretete.”

A gyerekek különböző játékokat próbálhattak ki, könyveket lapozhattak, és kincskereső játékban is részt vehettek: kiállított tárgyakat kellett megkeresniük, és ha mindet megtalálták, jutalmat kaptak.

atmo: válassz nyugodtan matricát

A medve-napon előadásokat is hallhattak az érdeklődők. Megismerhették az időjós maci hiedelem hátterét, és az is kiderült, miként tisztelték az emberek a medvét a múltban. Sosztarits Ottó régész az Iseum-ásatás során előkerült medvekoponyáról beszélt.

Sosztarits Ottó - intézményvezető-helyettes, Iseum Savariense

“Azért izgalmas, mert azért medvekoponya ásatásokon nagyon-nagyon ritkán kerül elő. Itt a mi leletünk teljesen egyértelműen egy az Iseum lekorábbi időszakához köthető és egy építési áldozatként értelmezhető.”

Nagy-Németh Eszter évek óta varr macikat gyerekeknek. Ezek a figurák a főszereplők a mesekönyveiben. A medve-napon író-olvasó találkozót tartott.

Nagy-Németh Eszter - író

Minden egyes macit én varrok és szeretném azt, hogy ez a jövőben is így maradjon, mert ettől mindegyik egyedi, mindegyik egy kicsit hozzám köthető, egy kicsit a mesekönyveimhez köthető.

A tél hátralévő részére nem csak a medvék, de a meteorológusok is enyhe időt jósolnak.