Suzuki Swift Suzuki Castrum
Suzuki Vitara Suzuki Castrum
Suzuki s cross Suzuki Castrum

Hírek

Marosfalvi Antal könyvbemutató

2022. szeptember 06., 20:30

Mestereim dicsérete - ezzel a címmel jelent meg Marosfalvi Antal festőművészről, munkásságáról és életútjáról egy kötet. A szombathelyi művész restaurátorként dolgozott a Szombathelyi Képtárban, de számos egyházmegyei kincset is az ő gondjaira bíztak. A Szombathelyi Képtárban mutatták be az impozáns kiadványt.

Marosfalvi Antal könyvbemutató

Burány Nándor és Radnóti Kovács Árpád - a Derkovitsi Szabadiskola két oktatója határozta meg a szombathelyi Marosfalvi Antal munkásságát. A restaurátorként és festőként ismert művészről megjelent kötetet elsőként Torjay Valter méltatta a bemutatón.

Torjay Valter - művészettörténész, festőművész
“Riportok, kiállítási megnyitók szövegei, és a művésznek is több vallomása olvasható, és egy nagyon szép képanyag van betördelve, olyan oldalairól ismerhetjük meg Marosfalvi Antalt, amit a többség nem ismer, elsősorban festőként és restaurátorként ismerik, közben pedig egy olyan ember, aki objekteket készít, tehát tárgyakat.”

Valamint grafikákat, metszeteket, rázkarcokat is láthat tőle a közönség - jelezte a művészettörténész. Marosfalvi azt, amit nem a tanáraitól, azt autodidakta módon, önállóan tudta elsajátítani. Ehhez képest a mai fiatal tehetségeknek sokkal több lehetőségük van.

Marosfalvi Antal - festőművész-restaurátor
“Már óvodáskortól olyan képzésben részesülnek, olyan gyakorlatban részesülnek a fiatalok, hogy ez engem meglep, és hát nekem annak idején semmi más lehetőségem nem volt, mint amit említettem, úgyhogy most óriási lehetőségük van a gyakorlásra, rengeteg kiállítás fiataloktól, szinte óvodás kortól, úgyhogy engem meglep, hogy milyen lehetőségük van.”

A könyvben jól követhetők Marosfalvi korszakai, a kezdetektől napjainkig. Nemrég a püspöki palotában dolgozott.

Marosfalvi Antal - festőművész-restaurátor
“Nagyon ritkán megkeres engem Dr. Perger Gyula, kőszegi plébános, hogy egyházi birtokban lévő, egyházmegyében lévő értékmentéssel, úgyhogy a püspöki palotában van egy olyan terem, ahol - hát szám szerint nem tudom, de -legalább 15-20 olyan festmény van, amit az ő indíttatásával restauráltam.”

Hasonló műtárgyak restaurálásával kapcsolatban keresi meg őt a nádasdi pap, Takács László Magyarszecsődön óriási múzeumot rendezett be a környékbeli egyházi műkincsekből. Az anyagiakat a Rumi-Rajki Műpártoló Kör rendezi, a művész pedig a munkáját adja térítésmentesen a jó cél érdekében.

Torjay Valter - művészettörténész, festőművész
“Tóni bácsi rettenetesen sokrétű egyéniség, hatalmas, háromnegyed évszázados életmű van körülötte, és ezt még 371 oldalba foglalni is nehéz, de én úgy gondolom,  ez jól sikerült, már csak azért is, mert a szerkesztésben a művész úr maga is részt vett, és ő egy olyan termékeny elme, aki egy főnyeremény.”

Az impozáns könyv hátsó oldalán a Mestereim dicsérete című festmény fotója szerepel, amely a művész egyik meghatározó képe.

Marosfalvi Antal - festőművész
“Ez az egyik képem, a Mesterek dicsérete abból ered, hogy a polgári iskolai kamasznak a fejét megsimogatta, “jól van fiam, jól csinálod.”

A Szülőföld kiadó Mestereim dicsérete című kötete a szakmabelieknek és a nagyközönség minden korosztályának is jól értelmezhető, élvezhető olvasmány lehet.