Hírek

Márciusban bárki felmondhatja a már meglévő lakásbiztosítását

2024. február 08., 19:58

Márciusban bárki felmondhatja a már meglévő lakásbiztosítását, hogy helyette kedvezőbb szerződést kössön, akár egy másik biztosítónál. A Nemzetgazdasági Minisztérium által meghirdetett kezdeményezés következtében feltehetően alacsonyabb biztosítási díjakra, vagy a korábbiaknál jobb feltételekre számíthatnak az ügyfelek. Akinek díjtartozása van, a már meglévő biztosítási szerződésében ragadhat.

Márciusban bárki felmondhatja a már meglévő lakásbiztosítását

A kormány lakásbiztosításokat érintő intézkedése nyomán 2024-től minden év március elseje és 31. között költségmentes felmondási lehetőséget kapnak a lakásbiztosítással rendelkező ügyfelek. Magyarországon mintegy 3,3 millió szerződő lesz jogosult arra, hogy felülvizsgálja vagy lecserélje a meglévő biztosítását.

Hajgató Szilveszter - ügyvezető, NBA Biztosítási Tanácsadó Kft.

“Erre azért volt szükség, mert - az MNB-hez beszolgáltatott adatok alapján - a piacon nem volt megfelelő a verseny az ő értékítéletük szerint, és szeretnék egy kicsit a piacot felpezsdíteni, és azt is szeretnék, hogy ha a jelenleg rossz állapotban lévő lakásbiztosítási szerződések megfelelő tartalommal rendelkeznének, ezáltal később az ügyfelek nagyobb eséllyel kapnának kártérítést a bekövetkező káraik esetén.”

Eddig a megállapodások évfordulóihoz kötődtek a felmondások, mostantól azonban a piaci szereplők intenzív módon hívhatják fel az ügyfelek figyelmét lakásbiztosításaik gondozásának és megújításának szükségességére.

Hajgató Szilveszter - ügyvezető, NBA Biztosítási Tanácsadó Kft.

“Jelentős átrendeződés lesz, mert eddig négy biztosítótársaság uralta a piacnak a 80%-át. Most sok pici biztosító szerintem nagyon alacsony ajánlatokkal fog kijönni - az ügyfelek majd eldöntik, hogy nyitnak-e ezen társaságok felé, vagy nem; megfelelő tartalmúnak ítélik ezeket a társaságokat, felkészültnek, megbízhatónak, ezt majd ők meg fogják határozni”

A kampány élénkítheti a biztosítók és a közvetítők közötti versenyt, ugyanakkor a következő években túlzott árversenyre is kényszerítheti a piaci szereplőket.

Hajgató Szilveszter - ügyvezető, NBA Biztosítási Tanácsadó Kft.

“Sokan fognak megpróbálni on-line biztosítást kötni, de én arra hívnám fel a figyelmet, hogy lehet on-line kötni, lehet olcsó díjakat elérni, viszont ha káresemény következik be, szerintem jó, hogyha az embernek a közelében van egy olyan kapcsolat, ahova fordulhat bizalommal, hogy segítséget kérjen a kárrendezésben.”

Az újonnan megkötött szerződések a régi felmondását követő harmincadik napon lépnek hatályba - addig az esetleges díjtartozást is rendezni kell, különben nem köthető új megállapodás.