Hírek

Március 15. - A forradalom ünnepére készülődik a város

2022. március 11., 19:07

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kitörésének 174. évfordulójára emlékezik az ország a hosszú hétvégén. Szombathelyen már ma megkezdődtek az ünnepségek. Hétfőn a gyerekeket várják huszártoborzóra a múzeumfaluba, március 15-én, kedden pedig a város több pontján koszorúzással, ünnepi műsorral tisztelegnek a márciusi ifjak előtt. A Víztoronyban sajtófotó kiállítást és díjátadót rendeznek a szabad sajtó napja alkalmából.

 

Március 15. - A forradalom ünnepére készülődik a város

Az első felelős magyar kormány miniszterelnöke, gróf Batthyány Lajos mellszobránál koszorúztak a megye és város vezetői pénteken délelőtt. Ágh Ernőné, a Vas Megyei Kormányhivatal főigazgatója, Majthényi László, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke, Marton László és Kondora Bálint alelnök, Balázsy Péter megyei jegyző, Nemény András Szombathely polgármestere, Horváth Soma és László Győző alpolgármester, valamint Szuhai Viktor tanácsnok hajtott fejet.

A művészeti gimnázium tanárai és diákjai lassan negyed évszázada minden évben a Szent Márton-temetőben emlékeznek a zömmel ismeretlen sírban nyugvó szabadságharcos hősökre. A covid-szünet után ismét bensőséges ünnepségre gyűltek össze a Hübner mauzóleumnál. Hübner János nemzetőr erdélyi szász családból származott, később városi tanácsnok és téglagyáros lett. Az evangélikus templom építéséhez úgy adta olcsóbban a téglát, ha a tornya 48 méter magas lesz.

Torjay Valter - festőművész, tanár, Művészeti Szakgimnázium
 "Az ő házuk ott volt, ahol most a könyvtár állítólag, a kis öreg kiállt az ablakba, jött az ifjúság, és éljeneztek, és a kisöreg kiabálta boldogan, önfeledten, hogy Éllen der haza! mert magyarul nem tudott."

Két év kihagyás után hétfőn a Reményik-iskola és a Klapka György Lovas Polgárőr és Hagyományőrző Egyesület ismét megrendezi a huszártoborzót a Vasi Skanzenben. A gyerekek belekóstolhatnak a tábori életbe, pontszerző huszárpróbán vehetnek részt, majd felavatják őket, és még a labancokkal is csatázhatnak.

Március 15-én, kedden tartják a hagyományos városi ünnepségeket. Délelőtt negyed 10-kor megkoszorúzzák Petőfi Sándor szobrát, majd átvonulnak a Március 15. térre, ahol felvonják a nemzeti lobogót és ünnepi műsort adnak. Ezután a múzeumparkban Nemény András polgármester mond ünnepi beszédet, és Horváth Boldizsár szobránál hajtanak fejet.

A megemlékezés helyszínei körül időszakos forgalomkorlátozásra kell számítani: lezárják a Sörház, Hollán Ernő, Kiskar utcát, az Ady tér környékét, a Petőfi utcát, a Március 15. tér körüli utcákat, és a Király utca Petőfi utca és Mártírok tere közötti szakaszát, valamint a Széll Kálmán és a Wesselényi utca érintett szakaszát.

Délután 3 órától a Víztoronyban tartják a 12. Szombathelyi Sajtóünnepet. Díjazzák a fotópályázat legjobb alkotásait, amelyekből kiállítás is nyílik, és első alkalommal adják át a Szombathelyért Sajtódíjat.