Hírek

Már több mint harminc vaddisznó él Szombathely belterületén

2023. május 19., 17:22

Az első lakossági jelzések 2021-ben érkeztek az önkormányzathoz a vadakról, azóta egyre nő a bejelentések száma. Az ide vonatkozó jogi szabályozás arról nem rendelkezik, hogy kinek a feladata az állatok befogása.

Már több mint harminc vaddisznó él Szombathely belterületén

Többen készítettek már felvételt a város nyugati részén megjelenő vaddisznókról. A jelenség más nagyobb városokban is egyre gyakoribb, a Megyei Jogú Városok Szövetségének e heti tanácskozásán is szóba került a téma, a jegyzők napirenden kívül osztották meg egymással ide vonatkozó tapasztalataikat. A jelenleg hatályos jogi szabályozás arról nem rendelkezik, kinek a felelőssége a belterületen élő állatok befogása, illetve ki téríti meg az általuk okozott kárt.

Károlyi Ákos - jegyző
“Miután nem vadászterületről vagy vadásztársasághoz tartozó területről kiváltott vadakról beszélünk, hanem belterületen született vadakról, ennek a kártérítéssel kapcsolatos vonatkozásai jelenleg minimum kérdésesek és bizonytalanok. Más megyei jogú városok egyébként arról számoltak be, hogy bírósági perek vannak folyamatban… hát nyilván, azoknak az eredménye majd egyfajta iránymutatásul szolgálhat ezekben a kérdésekben.”

Az önkormányzat vadásztársaságok képviselőivel, a rendőrség és a kormányhivatal munkatársaival is egyeztetett. Közösen arra jutottak, hogy a leghatékonyabb megoldás a vaddisznók kilövése, így hivatásos vadászt bíztak meg a feladattal. Eddig tizenöt vadat ejtett el, ami 2,4 millió forintjába került az önkormányzatnak. Még nyolc állat kilövése szerepel a tervekben, a város összesen 4,1 millió forintot szán a probléma kezelésére.
Szombathelyen leginkább az Emlékmű mögötti területen, az egykori Szabadidőközpont környékén lehetett vaddisznókkal találkozni. Szinetár Csaba zoológus segítségével mi is itt bukkantunk vaddisznó-nyomokra.

“Itt is látszik, nagyon szépen látszik egy nyom. Ez nagy valószínűséggel a kocától származó nyom. A piciknek, malacoknak a nyoma most itt nem rajzolódik ki. Látszik, hogy ez egy rendszeresen használt váltójuk.”

Amellett, hogy az állatok kárt tehetnek a kertekben, az emberre is veszélyesek lehetnek. Ritkán ugyan, de előfordulhat, hogy agresszíven viselkednek. Erre elsősorban akkor van esély, ha malacaik vannak, azaz május végéig.

Szinetár Csaba - zoológus, tanár - ELTE-SEK, Biológia Tanszék
“Ha valaki vaddisznót lát, ne közelítse meg, ne váltson ki belőle olyan védekezési reakciót, ami tulajdonképpen ezt a fajta agresszivitást eredményezheti. Lehetőség szerint feltűnés nélkül, tehát, hogy úgy mondjam, kerülje el a közelebbi kapcsolatot.”

Főleg azoknak ajánlott a fokozott óvatosság, akik a környéken kutyát sétáltatnak, hiszen az ebek természetes kíváncsisága, közeledése felingerelheti a vadkant. Ajánlott tehát a póráz használata. A vadészlelésekről a 112-es segélyhívó számon lehet bejelentést tenni.