Hírek

Már pénteken megteltek a Savaria Karnevál legnépszerűbb helyszínei

2023. augusztus 25., 23:30

A Történelmi Témaparkban bemutatkoztak a hagyományőrző csoportok, a Kalandparkban pedig a gyerekek sokféle játék és kézműves foglalkozás közül választhattak. A Művészetek Utcájában szebbnél szebb alkotásokat lehetett megfigyelni és vásárolni.

Már pénteken megteltek a Savaria Karnevál legnépszerűbb helyszínei

A római legiók seregszemléjével indult a pénteki program a Történelmi Témaparkban. Három napon át közel 300 hagyományőrző táborozik és bemutatózik itt.

Szabadfi Zoltán - szervező

“Az I-II. századi római egészen a 10. századi magyar nehézlovasságig lehet itt megnézni a csapatokat. Idén nagyon sok római csapatunk van.”

A hőség ellenére szép számmal foglaltak helyet érdeklődők a lelátón. Nemény András köszöntötte őket.

Nemény András - polgármester

“Savaria, Szombathely 2000 éve alatt rengeteg minden történt velünk. Rengeteg nehézséget éltünk túl. Volt tűzvész, volt pestis és még egyéb rengeteg fajta járvány. Voltak háborúk és most mégis itt vagyunk, sok-sok generáción keresztül. Én hiszek abban, hogy mi, akik itt vagyunk, hordozzuk római őseink nemcsak génjeit, vérét, hanem mozdulatait, gondolkodását. Ugyanúgy őrizzük magyar őseinknek is, a későbbi generációknak is valamennyi mozdulatát, szívét, lelkét. Nagyszerű dolog, hogy van egy katonai hagyományőrző találkozó, ahol mindez meg tud elevenedni.”

A nézők csatajeleneteket is láthattak: barbárok és római katonák csaptak össze a küzdőtéren.

A csapatok fegyverzet, viselet és harcmodor tekintetében is törekszenek a történelmi hitelességre.

Flóra éppen bőr karkötőt készít. Többféle kézműves foglalkozás, sok-sok játék és szórakoztató-zenés előadások várják a kisgyerekes családokat a Gayer-parkban berendezett Kalandvárban.

“Hol van a tűz, ha nem a katlanban?”

A gyerekek kis tűzoltóvá válhatnak, hosszú a sor, egymásnak adják a tömlőt, de lehet körhintázni, lovagolni és kenuzni is - bőséges a választék.

Kiss Bianka

“Minden korosztály megtalálja a maga szórakozását, és, hogy egy egész napot el lehet itt a gyerekekkel tölteni, úgy, hogy kellőképpen elfáradnak és jól érezzük magunkat az egész családdal.”

Régmúltat idéző ügyességi és logikai játékokkal is meg lehet ismerkedni.

Márton Károly - alkotó

“Történelmi koroknak ilyen kis rekonstrukcióit, illetve saját fantázia hozzáadásával készült játékok, mert ugye legyünk őszinték, ebben a korban azért igazán nem maradtak fenn játékok, az elmúlt századokból.”

Festő- és textilművészek, fafaragók, bőrösök, ékszerművesek, keramikusok mutatkoznak be a Művészetek Utcájában. Aki egyedi kézműves portékára vágyik, itt megtalálja. A látogatók és az alkotók is szívesen járnak vissza erre a hangulatos helyszínre. S. Huszár Lilla alkotásait használati tárgyakra nyomtatja.

S. Huszár Lilla - alkotó

Kapuváron lakom, tavaly voltunk itt először, nagyon szeretünk itt lenni. Csodálatos ez a környezet és a római hadsereg ahogy felvonul, azt is nagyon szeretjük.

Szombaton és vasárnap is valódi programkavalkáddal folytatódik a karnevál a központi és a kísérőhelyszíneken is.