Hírek

Már látszik a zéró tolerancia eredménye, tisztább a Parkerdő

2021. október 12., 15:14

A város a többszöri közösségi takarítás és a szemetet illegálisan lerakók felelősségre vonása mellett a kommunális hulladék elhelyezésére is megoldást talált. Szombathely zöld szívében, a büfében is kérhetők már a Szomhull felirattal ellátott zsákok.

 

Már látszik a zéró tolerancia eredménye, tisztább a Parkerdő

Tavaly májusban bejárták és feltérképezték a Parkerdőt, hol a legszennyezettebb Szombathely közkedvelt kiránduló és pihenőhelye. Hosszú évek problémájára kereste a város a megoldást. A bejárathoz az erdészet telepített kamerát, helyeztek ki szelektív konténereket, több pontra pedig a város szereltetett térfigyelőt. Azóta a közterületfelügyelők közel 100 esetben kezdeményeztek szabálysértési eljárást.

Az önkormányzat lezáratta a szeméttelep mögötti erdészeti utat, amely neuralgikus pontként állandó helyszíne volt az illegális hulladéklerakóknak.

"Heti rendszerességgel a lerakó munkatársai kijönnek, és igyekeznek összeszedni minden szemetet, amit kifújt a szél."

A viharsarokban, mert így nevezik ezt a területet, sokat javult a helyzet. A sorompó miatt autóval nem lehet bejutni, és kamera is figyeli a helyszínt, a szeméttelep töltésére pedig rácsos magasítók kerültek.

Németh Ákos – tanácsnok
„Az illegális hulladék nem csak esztétikai probléma, hanem különböző káros anyagok oldódnak ki belőle, szennyezik a talajt, a vizet, és az egész ökoszisztémát. Éppen ezért is hirdettünk zéró toleranciát az illegális hulladéklerakással szemben. De azt gondoljuk, hogy nem elég tiltani, hanem a megfelelő megoldásokat is oda kell tenni, hogy hogyan lehet legális módon kezelni a hulladékot.”

Már a parkerdei büfében is rendelkezésre állnak a kommunális hulladék gyűjtésére szolgáló zsákok. Feltétel azonban, hogy az igénylő rendelkezzen hulladékszállítási szerződéssel, amit a a Szova ügyfélszolgálatán, vagy elektronikus úton is meg lehet kötni.

Kolmann Andrea
Hozzák a szerződést és a személyi igazolványt és ennek fejében és tudok adni zsákot. Kell-e fizetni? Nem kell fizetni, hanem én adok egy szállítólevelet és akkor ezt majd a Szova kiszámlázza.”

A zsák mindössze 380 forintba kerül, amit utólag kell fizetni.

Kelemen Krisztián – elnök, Bűnmegelőzési, Közbiztonsági, és Közrendvédelmi Bizottság
„Tartalmazza a zsákok ára az elszállítást, ártalmatlanítás költségét, amit eddig az önkormányzatunk fizetett, viszont szeptember 1-től a NHKV Zrt. felé számlázza ki a Szova Zrt. az elszállítás költségét. Itt a Mező utca, Jégpince utca kereszteződésében található 2 db konténer, amit még annak idején Németh Ákos tanácsnok úr, illetve képviselőtársam segítségével helyeztettünk ki.”

Korábban itt is hegyekben állt a szemét. Mostanra rendeződni látszik a helyzet. A két hatalmas konténert hetente kétszer ürítik. Egyre többen használják a kedvező árú szabványzsákot.