Hírek

Május 11. és 13. között rendezik meg Szombathelyen a 9. Savaria Filmszemlét

2022. január 12., 23:40

Ezúttal is három fő témát jelölt meg a szervező Savaria Filmakadémia Egyesület: építészet, formatervezés és kulturális örökségünk területéről várnak filmeket mindenféle műfajban az egész Kárpát-medencéből. Nevezni február 28-ig lehet, hangzott el a beharangozó sajtótájékoztatón.

 

Május 11. és 13. között rendezik meg Szombathelyen a 9. Savaria Filmszemlét

A Savaria Filmszemle célja, hogy felkutassa, összegyűjtse és Szombathelyre hívja a Kárpát-medence magyar kulturális értékeit bemutató filmeket és alkotóikat. Idén építészet, formatervezés és kulturális örökségünk témában lehet rövid és egész estés filmeket beküldeni. A vetítések és a díjátadó gála helyszíne a Savaria mozi lesz.

Lovass Tibor - elnök, Savaria Filmakadémia Egyesület
"A témakörökön belül jöhet dokumentumfilm, kisjátékfilm, portréfilm, mert elképzelhető, hogy egy jeles építész életét így dolgozza fel valaki. A diákfilm kategóriát is meghirdettük az idei esztendőben, egyetemi, főiskolai hallgatók filmjeit várjuk."

A szemléhez egynapos konferencia is csatlakozik, amelynek tavasszal derül ki a pontos témája. A tavalyi konferencia anyaga a kárpát-medencei filmszemlékről hamarosan könyv formájában is megjelenik, és majd az idei előadásokat is kötetbe szerkesztik. A vetített versenyfilmekről tájékoztató füzet készül. Tavaly 94 alkotás érkezett be, most is hasonlóra számítanak. Külön értékelik majd a hallgatók vizsga- és diplomafilmjeit. A díjkiosztó gálát május 13-én tartják, az első három helyezett pénzjutalomban részesül. A szemlét a Nemzeti Filmintézet, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem és a művészeti akadémia támogatja. A szervezők nem csak a szemlére és a konferenciára koncentrálnak: februárban filmes szakkört indítanak a Kanizsai-gimnáziumban és a TIT-ben középiskolások részére, akik így közelebből megismerkedhetnek a műfajjal. Január közepén, végén lehet majd jelentkezni.

Simon Ádám - titkár, Savaria Filmakadémia Egyesület
"Ennek a célja lényegében az, hogy egy kicsit közelebb kerüljenek a diákok és az érdeklődők a filmezés világához. Olyan alapokat tudjanak meg, hogy a stáblistákon megjelenő emberek mit is csinálnak, mit csinál egy gyártásvezető, mit csinál egy rendező, a világosítónak mi a feladata. Azt a részét is megpróbáljuk bemutatni, amely már a film megjelenését követően a kritikusok munkáját elemzi, hogy milyen egy jó filmkritika."

Nyártól filmklubot szerveznek vidéken, hogy a kisebb falvakba is eljussanak a díjnyertes alkotások. Tavaly már volt egy hasonló kísérlet Nemesbődön, telt ház előtt vetítették a Sinkovits Imre életéről szóló filmet. Jövőre szeretnék nemzetközivé tenni a Savaria Filmszemlét, az egész Európai Unióban közzéteszik a felhívást. 2023-ban képzőművészet, zene és népművészet lesz majd a téma. A tervek szerint a következő években határon túli magyar városokat is vendégül láthatnának a szemlén. A sajtótájékoztató végén Lovass Tibor köszönetet mondott a médiában dolgozóknak a járványhelyzetben végzett munkájukért.