Hírek

Magyarországról is jól látható részleges napfogyatkozás volt pénteken délelőtt

2015. március 20., 16:48

A ritka égi jelenség közel két és fél órán keresztül tartott, térségünkben a Nap 58 százalékát takarta a Hold. A derült időben többszáz gyerek, pedagógus és külső érdeklődő figyelte a napfogyatkozást a Bolyai-iskola udvarán.

Magyarországról is jól látható részleges napfogyatkozás volt pénteken délelőtt

"Nézzél át rajta messze!"

A részleges napfogyatkozás csúcspontján, 10 óra 44 perckor a Hold közel 60 százalékban fedte a Napot, érezhetően lecsökkent a napfény mennyisége. Erre a pillantra várt a Bolyai-iskola közel ezer diákja.

"Mintha a Hold lenne éjszaka, felülről kitakarja a Hold a Napot, ilyen sarló alak látszik belőle."

Speciális szemüveggel és üveglappal, de hegesztőmaszkkal is kémlelték az eget a gyerekek. Puskás Tivadar polgármester és Molnár Miklós alpolgármester is megtekintette a ritka csillagászati jelenséget. A Gothard Asztorfizikai Obszervatórium két távcsövet hozott erre az alkalomra.

Katics Eszter
"Olyan, mintha a Hold lenne, a Hold karimája, csak ugye sokkal különlegesebb, én még sosem láttam ilyet."

Kiss Ármin
"Szerintem ez nagyon érdekes, nagyon ritkán láthat ilyet az ember. Én nagyon szeretem a csillagászatot is, és fontos volt, hogy élőben láthassam, örülök, hogy itt az iskolában ezt meg tudtam nézni."

2015 a fény nemzetközi éve, ez alkalomból több programot is szervez a Bolyai-iskola a csillagdával közösen.

Károly Frigyes - igazgató, Bolyai János Általános Iskola és Gimnázium
"Nagyon gyakran nagyon távol van a tantárgy a gyerekektől, tudományt csinálunk belőle. Megpróbáljuk közelebb hozni a gyerekek hétköznapjaiba, meg ahogyan mi is megléjük, hiszen nekünk felnőtteknek egy nagyszerű, érdekes és ritka látvány egy napfogyatkozás."

Napfogyatkozás alakul ki, ha a Hold pontosan a Nap és a Föld közé kerül. Tudományos jelentősége ma már kisebb, inkább esztétikai élmény, érdekesség a nagyközönség számára.

Kovács József - csillagász, ELTE Gothard Asztrofizikai Obszervatórium
"Részleges napfogyatkozás elég gyakran előfordul, ezt sokkal nagyobb részéről lehet látni a Földnek, mint a teljes napfogyatkozást, csak vékonyabb sávból látszik, így a Föld egy adott pontján ritkának számít. Az egész Földet tekintve évente kettőt lehet látnik, de ezek nagy része olyan helyeken történik, pl. Csendes-óceán felett, ahová nehéz eljutni és megfigyelni őket emiatt."  

A mostani napfogyatkozás a maga teljességében csak az Északi-sark közelében volt megfigyelhető. Részlegeset Magyarországról legközelebb 2021-ben lehet majd látni, teljes napfogyatkozásra 2081-ig kell várni. Az idei év csillagászati eseménye lesz még a szeptemberi holdfogyatkozás.