Hírek

Magyarország Környezeti Állapota 2014

2015. december 23., 19:33

A 2014-2020-as európai uniós költségvetési időszakban 2800 milliárd forint, 500 milliárddal több jut környezet- és természetvédelemre, mint az előző hétéves ciklusban. Ezen a téren az elkövetkező időszakban is az egyik legfőbb feladat a klímaváltozási folyamatok megállítása, mérséklése lesz.

Magyarország Környezeti Állapota 2014

A Hermann Ottó Intézet kiadásában megjelent a Magyarország Környezeti Állapota 2014 kiadvány. Ebből kiderül, hogy a közösségi jelentőségű fajok és élőhelyek természetvédelmi helyzete változatlan, vagy javult az elmúlt években. Csökkent az üvegházhatású gázok és a savasodást okozó gázok kibocsátása, javult az energiahatékonyság és nőtt a megújuló energiaforrások használata. (150217pollen_legszenny 06:11 -) A szálló por koncentrációja 2005-2006-ban a mérőpontok 20-30 százalékán, 2010-2011-ben viszont már csak 10 százalékán lépte túl az egészségügyi határértéket, míg az utóbbi három évben már nem volt túllépés.

V. Németh Zsolt államtitkár, Földművelésügyi Minisztérium
„Csökkent a vízfogyasztás Magyarországon is, ami fontos egy korlátos erőforrásnál, hogy takarékoskodjunk vele. A szennyvízcsatornával bekötött lakások száma 75 százalékra emelkedett. A 90-es években, a rendszerváltás körül ez 45 százalék volt. Ekkor is fele ment tisztítóba, fele pedig tisztítatlanul a befogadókba, patakokba.”

Megváltozott a hulladékgazdálkodásra vonatkozó szabályozás és csökkent a keletkező hulladékok mennyisége. A Vas Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztályának vezetője érdeklődésünkre elmondta: a lerakókba jutó szemét mennyisége csökken, a feldolgozottak mennyisége pedig nő.

Bencsics Attila főosztályvezető, VMK Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztály
"Elmondható még, hogy a megyében az országos arányhoz képest nagyobb a védett területek kiterjedése s örvendetes, hogy egyre több egykori gyepterületen, legelőn sikerül visszaállítani a hagyományos gazdálkodásnak megfelelő művelési módokat."

Magyarországnak az elkövetkező időszakban is kiemelt érdeke lesz a klímaváltozási folyamatok megállítása, mérséklése. Az extrém időjárási jelenségek ugyanis kiemelten befolyásolják a természeti erőforrások, a vizek, talajok és erdők helyzetét és a biológiai sokféleséget is. Mindezek a változások komplex gazdasági, társadalmi következményekkel járnak és kihatnak többek között az épített környezetre, a közlekedésre és a mezőgazdaságra is.