Hírek

Magyar kultúra napja - Négyen vehettek át önkormányzati kitüntetést a Himnusz születésnapján

2022. január 24., 15:15

Január 22. 1989 óta a magyar kultúra napja annak emlékére, hogy Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le, és látta el dátummal a Himnusz kéziratát. Hagyományosan ekkor adják át az önkormányzat által alapított kitüntetéseket a kultúra területén dolgozóknak. Az ilyenkor szokásos nagyszabású gála a járványhelyzet miatt elmaradt, a négy díjazottat szűk körben köszöntötték.

 

Magyar kultúra napja - Négyen vehettek át önkormányzati kitüntetést a Himnusz születésnapján

A Városháza nagytermében rendezték a magyar kultúra napi ünnepséget pénteken délután. A jelenlévőket Nemény András köszöntötte. Beszédében úgy fogalmazott: városunk kulturális élete kiállja a minőség próbáját, nem fél az igazi műveltségtől, mert köztünk élnek mindazok, akiknek évtizedes munkáját túlzás nélkül nevezhetjük hősiesnek.

Nemény András - polgármester
"A kultúra nem valami fennkölt dolog, nem a messzi magasban kevesek számára rezgő délibáb, hanem a mindennapi élet szerves része. De ez csak akkor válik igazzá, ha vannak olyan emberek, akik mindezt nemcsak értik, hanem közvetíteni is tudják, akik nemcsak látnak és megélnek dolgokat, hanem segítenek másoknak is látni és megélni. Idei díjazottaink eddigi életük során egy városnyi embernek már biztosan a segítségére voltak."

A Kiemelkedő Kulturális Munkáért díj I. fokozatát Czetter Ibolya, a Savaria Egyetemi Központ tanszékvezetője vehette át. Hivatása a szép magyar beszéd és az irodalom tanítása. Hat önálló kötet szerzője, tudományos programok aktív szervezője. Oktatóként az évtizedek során sok-sok magyartanár pályára kerülését segítette.

Czetter Ibolya - tanszékvezető, Irodalomtudományi Tanszék, ELTE-SEK
"Mindig arra törekszem, hogy felfedeztessek valami olyat, ami már vagy megvan a gyermekben, vagy az a tudás, amit megpróbálok átadni, azt észrevétlenül tegyem. A játékosság az ember egész életében jellemző, arra törekszem, hogy a tudást a játékossággal, a felfedezés örömével próbáljam meg átadni."

A Kiemelkedő Kulturális Munkáért díj II. fokozatát Paulik Ákos kapta. 30 éve tanít a Művészeti Szakgimnáziumban. Koncertek szervezője, előadója, a Capella Cantorum énekegyüttes alapítója. Családi zenekaruk megzenésített versekkel vált ismertté.

Paulik Ákos - tanár
"Mindig megpróbálok hasznos lenni azokkal a gyerekekkel, akiket épp a kezeim közé kapok. Ez van, amikor nehezebb feladat, valamikor szárnyalni lehet, máskor kínlódik az ember, de a feladat mindig ugyanaz: sikerhez, örömhöz és szakmához juttatni a gyerekeket."

Ugyancsak a Kiemelkedő Kulturális Munkáért díj II. fokozatával ismerték el Nagy Marianna Zsuzsanna könyvtáros munkáját, aki a Berzsenyi-könyvtár házi kölcsönzés-szolgáltatásában vállal aktív szerepet. Idős, mozgáskorlátozott, látássérült és hajléktalan embereket lát el olvasnivalóval. A Kultúra Támogatásáért díjat Gombás Endre vehette át. Számos szombathelyi kulturális és sportrendezvény megálmodója, szervezője és kivitelezője.  

Gombás Endre - ügyvezető, Mistral 2001 Bt.
"Most én is elcsodálkoztam, amikor felolvasták a méltatást, hogy ez mind igaz, még az Operába és a Művészetek Palotájába is vittem műsort, és büszke vagyok rá, hogy ez nekem sikerült."

A szűk körű kultúra napi ünnepséget a MISPRO könnyűzenei műsora színesítette.