Hírek

Magyar Kultúra Napja

2023. január 25., 21:15

A Magyar Kultúra Napját 1989 óta ünnepeljük, annak emlékére, hogy Kölcsey Ferenc 1823 január 22-én fejezte be a Himnusz kéziratát. A 200. évforduló alkalmából az AGORA Művelődési és Sportházban idén is díjazták azokat, akik Szombathely kulturális életben több éven át kiemelkedő munkát végeztek.

Magyar Kultúra Napja

Szombaton este a sportházban rendezték meg a díjátadó gálát. Hagyományosan itt adják át az önkormányzat által alapított kitüntetéseket a kultúra területén dolgozóknak. A jelenlévőket Horváth Soma, kultúráért is felelős alpolgármester köszöntötte.

Horváth Soma - alpolgármester
Az idei évben az ünnep még erősebb és magasabb szintre emeli a magyar kultúrát, hisz Petőfi Sándor születésének évfordulójának együtt ünnepeljük a Himnusz keletkezésének 200. évfordulóját. Tesszük mindezt ma közösen azokkal és azokért, akik a szombathelyi közművelődésért és kultúráért dolgoznak nap mint nap.

A Kiemelkedő Kulturális Munkáért járó díj I. fokozatát Kiss Andrea, az AGORA Szombathelyi Kulturális és Médiaközpont Nonprofit Kft. közművelődési igazgatója vehette át. 30 éve dolgozik a város kultúrájáért, közművelődéséért teljes odaadással.

Kiss Andrea - közművelődési igazgató, AGORA 
"Most van egy új feladatom abból a szempontból, hogy minél fiatalabb ifjú titánokat megtanítsak a szakmára és a szakma tiszteletére, alázatára, annak minden tudására. Soha nem gondoltam volna, hogy ezt egyszer ki kell, hogy mondjam, de eddig mindig én lestem el valakitől a szakmai fogásokat, tanultam meg valaki mellett, és egyszercsak ott állok én, és vagyok az, akinek ezt majd meg kell tanítania, de hogyha kihívást kell keresni az elkövetkezendő 5-10 évben, akkor ez egy kihívás lesz nekem az következőkre. "

A díj II. fokozatát vehette át Polgár Katalin, a Polgármesteri Hivatal kulturális ügyintézője, aki immár 38 éve dolgozik a város kultúrájáért. Pályafutását a Szombathelyi képtárban kezdte gyűjteménykezelőként. 2012 óta a közművelődési, közgyűjteményi, előadó-művészeti és egyéb kulturális ügyek döntési előkészítését és koordinációját végzi.

Polgár Katalin - kulturális ügyintéző, Polgármesteri Hivatal
“Nagyon megtisztelő, mérhetetlenül megtisztelő és el is érzékenyültem. Tulajdonképpen azt kell, hogy mondjam, hogy ez a díj nem az én díjam, hanem mindenkié akivel együtt dolgoztam kezdve a képtártól egészen a városházáig, úgyhogy ez őket is illeti. Változatlanul az a véleményem, hogy a kultúrában dolgozni felemelő és inspiráló.”

A díj II. fokozatát kapta Szántó István festőművész, az ELTE Savaria Egyetemi Központ Vizuális Művészeti Tanszék adjunktusa. Több csoportos és egyéni kiállításon szerepelt már, ötletgazdája a városi falfelületek díszítését célzó murális műhelynek.

Szántó István - festőművész
“Nagyon örültem a díjnak, és köszönöm, hogy a város odafigyel a képzőművészeti tevékenységemre és a szervezői munkámra. Mind a képzőművészeti munkámat folytatom, legközelebb Kőszegen lesz egy kiállítás február 3-án a kőszegi vár lovagtermében, különböző pályázatokon indulunk a WestWerk egyesülettel, tavaly és tavalyelőtt elindítottam a Murális Műhelyt, és a fa képzőművészeti alkotóműhelyt, mind a kettőnek a folytatására törekszem. “

A kultúra támogatásáért díjat Pados Gábor kortársmű-gyűjtő és galériatulajdonos kapta. Munkásságának három fő pillére az acb Galéria, az Irokéz Gyűjtemény, valamint az Irokéz Galéria. Egyéb elfoglaltsága miatt a gálán nem tudott jelen lenni, a díjat egy későbbi időpontban veszi át.

A díjátadó után a Felül a gálya című előadás következett Petruska András és Bíró Szabolcs “Maszkura” énekes-zenészek, valamint Kathy Zsolt színész-rendező előadásában. A produkció
témája Petőfi Sándor élete és költészete volt, születésének 200. évfordulója alkalmából.