Hírek

Ma van a Víz Világnapja

2023. március 22., 21:47

Ma van a Víz Világnapja. Mindannyian függünk a víztől, ezért közös felelősségünk, hogy vízhasználati szokásainkat megváltoztassuk, hiszen kritikus időszakot élünk: vizeinket és környezetünket a klímaváltozás és szennyezés fenyegeti. A szombathelyi Vízmű Történeti Múzeum a világnapon minden évben nyílt napot tart, hogy a látogatók megismerhessék, hogyan használtuk a vizet a különböző korokban.

Ma van a Víz Világnapja

Március 22. a Víz Világnapja. Célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a mindenki számára elérhető tiszta víz fontosságára és édesvíz-készleteink veszélyeztetettségére. 
Európában már 2018 óta szárazság van, egyre gyakoribbak az aszályos évek. A vízhiányt egyelőre csak közvetetten, az élelmiszerárak emelkedésében tapasztaljuk; ma még teljesen természetesnek vesszük, hogy minőségi ivóvízet fogyaszthatunk. 
Szombathely már az ókorban is saját vízvezeték- és csatornahálózattal rendelkezett - ezt is megtudhatják az érdeklődők a Vízmű Történeti Múzeumban, ahová Táplánszentkeresztről érkeztek látogatók a mai nyílt napon. A Váci utcai lakótelepen megbúvó patinás épület - muzeális jelentősége mellett - ma is vizet szolgáltat, elsősorban ipari felhasználásra.

Köbli Rita
“Többször elmentünk itt az épület előtt, járkáltunk a környéken és fogalmunk nem volt, hogy mit rejt ez az épület. Kívülről nagyon szép, impozáns, és tetszik, és meglepődtem, hogy itt belül mennyi minden van. Érdekességek, Szombathely történetének egy része megnyilvánult itt előttünk, és én is örülök, hogy itt lehettem.”

Éhen Gyula városvezetése alatt, 1898-ban tervezték az épületet, illetve a hozzá kapcsolódó vízvezeték-hálózatot. Erre égető szükség volt akkoriban, hiszen a rómaiak által használt rendszer a 456-ban bekövetkezett pusztító földrengés következtében megsemmisült. 

Némethy Mária - kommunikációs referens, VASIVÍZ ZRt.
“Ez egy gépház valójában. Ez az épület adta még hajdanán Szombathely város lakóinak az ivóvizet, és csak később, 1998 óta üzemel múzeumként, elsősorban. Itt a múzeumban az idelátogatók kaphatnak arról információt, hogy régen hogy jutott el Szombathely lakóihoz az ivóvíz.” 

A tárlat egyik legizgalmasabb eleme az a föld alatti alagútrendszer, amely összekötötte egymással Szombathely huszonhat kútját. Amikor elkészült, még ingyen lehetett ivóvízhez jutni a városban. Azóta már fizetünk érte, s mivel a vízkészletünk véges, egyre felelősebb fogyasztói magatartásra van szükség.

Köbli Rita
“Én saját bőrömön tapasztaltam pont a minap, hogy az udvarunkon lévő kút kiszáradt. Amiben még volt tavaly néhány kannányi víz, amit öntözésre használtunk, de idén lenéztünk az aljába és tényleg csak a száraz föld verődött vissza néhány fénysugár segítségével, és aggasztó, aggasztó az, hogy egy idő után talán mégsem lesz ivóvizünk, vagy tényleg annyira kell spórolnunk, hogy mindenkinek fell kell hívni erre a figyelmét”.

Éppen ezért tartjuk meg minden évben a Víz Világnapját: hogy felhívjuk egymás figyelmét a víz fontosságára. A Vízmű Történeti Múzeum csoportok számára előzetes bejelentkezéssel látogatható.