Hírek

Ma délelőtt elkészült az óriás adventi koszorú a Berzsenyi téren

2022. november 24., 19:28

Ma délelőtt elkészült az óriás adventi koszorú a Berzsenyi téren. Az ünnep egyik legfőbb díszét ezúttal is a Herman-iskolások építették ezüstfenyő-ágakból, majd arany- és ezüst gömbökkel, égősorral díszítették fel. A 8 méter átmérőjű koszorú a hatalmas gyertyákkal teljes, már ezek is a helyükre kerültek.

Ma délelőtt elkészült az óriás adventi koszorú a Berzsenyi téren

Traktor hozta a fémvázra rögzített fenyőágakat a Berzsenyi térre.

16 darab, egy méter széles elem alkotja a koszorú körívét. Sok-sok köteg fenyőágat használtak fel hozzá a Herman-iskolások.

Seres Györgyi - oktató, Herman-iskola
"A legjobb, ami az örökzöldek között használható és szép, az az ezüstfenyő, idén is ez került fel, hamvas árnyalata lesz a koszorúnak. És ehhez kerülnek fel gömbök, őrület mennyiségben, hiszen ez a nagy koszorú felveszi az anyagot, több száz gömbbel díszítünk, elsősorban aranyszínben."

A nyolc méter átmérőjű óriáskoszorú a város védjegyévé vált, már 15 éve a hermanosok készítik el. Sok volt a teendő most is, a feladatokat osztályokra bontották. Minden segítő kézre szükség volt, diákok, tanárok és a technikai személyzet is dolgozott rajta.

A koszorú ívét a hatalmas gyertyák szakítják meg, amiket a kezdetektől Ávár Tibor készít a város számára. A négy gyertya összsúlya eléri a 7 tonnát, a legnagyobb 2 méter magas. Nem kell minden évben újraönteni, csupán pótolni az elégett viaszt és kanócot.

Ávár Tibor - gyertyaöntő
"A kanócot kell ilyenkor egy fél méteres darabon kicserélni benne, meg a külsejét kell újracsinálni, de ez is egy hetes munka, több száz kiló viasz kell hozzá."

"Dorina, Juli és Szandra fogjátok, és a négy elem tetejére kiosztjátok, jó?"
A koszorúra több száz arany- és ezüstgömb került fel kisebb-nagyobb méretben, majd égősorral is feldíszítették. Ma egész délelőtt dolgoztak rajta, és több órán át tart majd a lebontása is év végén vagy január elején. Az első gyertyát szombaton 17 órakor gyújtják meg ökumenikus egyházi szertartás keretében, majd a rá következő három szombaton fellobban a többi lángja is. A gyertyagyújtást követően még pár óráig égnek, ekkor lehet majd megcsodálni teljes pompájában az adventi koszorút.