Hírek

Ma 34 fát ültettek, ezekkel együtt két hónap alatt 321 fa kerül földbe szerte Szombathelyen

2023. március 22., 21:29

Ma 34 fát ültettek, ezekkel együtt két hónap alatt 321 fa kerül földbe szerte Szombathelyen. A közösségteremtő faültetési kampány mintegy 30 millió forintból valósul meg. Egy sikeres Európai Uniós pályázat támogatja a városi területek zöldítését, amellyel szemléletformálás is célja a szombathelyi önkormányzatnak és a Savaria Városfejlesztési Kft.-nek, valamint a partnereknek, így civil szervezeteknek, ökoiskoláknak és -óvodáknak.

Ma 34 fát ültettek, ezekkel együtt két hónap alatt 321 fa kerül földbe szerte Szombathelyen

Egy 50 éves fa 50 kg oxigént termel és 70 kg szén-dioxidot köt meg egy vegetációs időszakban - erről is beszélt Molnárné Pap Edina kertészeti szakember a Gayer Parkban. 
Ugyanez a fa egy év alatt 205 kg szennyeződéstől szabadít meg minket. Ez a park közepén ékeskedő kőris például több, mint száz éves. 
A szakember hangsúlyozta még a fák por- és zajszűrő tulajdonságait, valamint azt, hogy mivel gyökereik a földbe vezetik a járművek okozta rezgéseket, épületeink védelméről is gondoskodnak. Mindemellett megtudhattuk azt is, hogyan érdemes szakszerűen fát ültetni, akár a saját kertünkben.

Molnárné Pap Edina - parképítési részlegvezető, Prenor Kft.
“Az első lépés az, hogy egy egységes, faiskolában nevelt példányt választunk, amit szakszerűen neveltek több éven keresztül, és ezt ültetjük el a kertünkben. Az első lépés az, hogy megássuk neki az ültetőgödrét, ami legalább kétszer olyan nagy legyen, mint a fának a földlabdája, mert nagyon fontos, hogy laza, porhanyós legyen a talaj.”

Érdemes a földet rétegesen feltölteni a fa földlabdája köré, majd karókkal és szalagokkal rögzíteni a fa helyzetét. Főként az első néhány évben a legfontosabb, hogy folyamatosan öntözzük a csemetét. Az ültetéshez az ősz és a tavasz a legkedvezőbb. Ezt a mostani időszakot a szombathelyi önkormányzat arra használja fel, hogy az Európai Uniós TOP-os pályázat keretében mind a 321 darab fának helyet találjanak a város különböző pontjain.

Nemény András - polgármester
“Egy Európai Uniós projekt részeként - ami a közösség-teremtésről szól - fát ültettünk, mert mi lehetne nagyobb és jobb közösségteremtés, mint a faültetés, ami a jövőről szól, ami majd… a gyerekek, akik most ültették, öntözték és vigyáznak majd a fára, fogják leginkább élvezni a következő évtizedekben.”

A kezdeményezéssel a természet- és környezetvédelem fontosságára, a légköri szén-dioxid-koncentráció és az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére szeretnék felhívni az emberek figyelmét a szervezők. Ebben a munkában partnerek helyi civil szervezetek és az adott területeken megtalálható ökoiskolák és -óvodák. A Gayer Parkban az Aréna Óvoda növendékeinek tartottak kézműves foglalkozást.
A Gayer Park után a Thököly Imre utcában, a Mártírok terén és az Ady Endre Parkban folytatódott a faültetési program-sorozat, ma összesen 34 fát ültettek.