Hírek

Lezárult a Co-Age elnevezésű magyar-osztrák határon átnyúló program

2022. október 06., 21:54

Az 1,3 millió euró értékű, uniós támogatással megvalósuló, kétéves pályázati projektben három osztrák és két magyar partner dolgozott együtt, köztük a Szombathelyi Evangélikus Egyházközség Szeretetszolgálatáért Alapítvány.

Lezárult a Co-Age elnevezésű magyar-osztrák határon átnyúló program

A Kámoni Arborétum Látogatóközpontjában gyűltek össze a projektpartnerek egy zárókonferencián. A pályázati programban 36 bizalmi munkatársat képeztek ki, akik önkéntesként segítették az időseket a mintatelepüléseken. Megtanulták, hogyan kell az öregekkel törődni, beszélgettek az elmúlásról, egyedüllétről, demenciáról.

Gregersen-Labossa György - önkéntes, Szombathelyi Evangélikus Egyházközség Szeretetszolgálatáért Alapítvány
"A házi segítségnyújtást és a falugondnoki szolgálatot kiegészítve a házimunkában segítettek önkéntesek délután, szervezett módon. Ez fontos, hiánypótló volt. Igyekeztünk olyan dolgokat megvalósítani, ami hiánypótló."

Bobán és környékén a diakóniai szolgáltatásokat kiegészítve iskolások és idősek töltöttek el együtt minőségi időt a generációk közti kapcsolat erősítése jegyében. Az Őrségben önkéntesek segítettek a nyugdíjasoknak a ház körüli teendőkben, Bucsuban a falu történetét dolgozták fel a találkozások alkalmával a falu öregjeivel. Magyar oldalról a soproni evangélikus gyülekezet és a szombathelyi Evangélikus Egyházközség Szeretetszolgálatáért Alapítvány vett részt a programban.

Hutflesz Mihály - elnök, Szombathelyi Evangélikus Egyházközség Szeretetszolgálatáért Alapítvány
"A partner szereplők egy olyan térséget tudtak kialakítani, hogy az idősgondozás kultuszát alapították meg, hozták létre. Ezt mozgalommá kell fejleszteni. A mai világban, ahol identitásválság és feszültségek zavarják a társadalmat, fontos, hogy legyenek biztos pontok, kötőerőt, amelyek ezt az együttműködést tudják támogatni."

Ausztriában már nagy hagyományai vannak az önkéntes munkának az idősek segítésében, az általuk kidolgozott oktatási módszertant ültették át magyarra.

Marta Ribas - projektmenedzser, Graz-Seckau-i Püspökség
"Für uns...vorbei ist."
SZINKRON: "A projekt legnagyobb hozadéka, hogy felépült a települések és az önkéntesek hálózata, és nagyon reméljük, hogy ez a kapcsolatrendszer a program lezárultával is fennmarad."

Tanulmányutakat, workhsopokat, virtuális falutereket szerveztek, és gondot fordítottak az idősek digitális képességeinek fejlesztésére is. Bár a pandémia alaposan megnehezítette a program lebonyolítását, az együttműködő partnerek eredményesnek értékelik a projektet, hiszen sikerült kialakítani a gondoskodó közösségek hálózatát számos településen.