Hírek

Lengyel-magyar gyermekvédelmi konferencia

2019. november 14., 14:53

Egy kétéves szakmai program lezárásaként lengyel és magyar gyermekvédelmi szakemberek cseréltek tapasztalatot egy kerekasztal-beszélgetésen. Kiderült, hogy jól halad a hazai Barnahus-hálózat kiépítése is: jövőre több központ nyílthat itthon a szombathelyi példa nyomán.

Lengyel-magyar gyermekvédelmi konferencia

Újabb fontos állomásához érkezett a hazai Barnahus-mozgalom. Az egy éve megnyílt négy lengyelországi gyermekvédelmi központ működéséről adta át tapasztalatait magyar kollégáinak a TIT-ben megrendezett fórum varsói főelőadója. A lengyel hálózat vezetője szerdán a Szombathelyi Televízió közéleti műsorában arról beszélt, országában hogyan védelmezik a szexuális abúzust elszenvedett gyerekek érdekeit az ügyeikben folyó jogi eljárások során.

Beata Wojtkowska - koordinátor, Lengyelországi Gyermekképviseleti Központ
A gyermekekkel nálunk is törvényszéki interjú készül, de gyermekbarát környezetben. A szolgáltatások közé tartozik a terápia, valamint a rövid és hosszú távú segítségnyújtás az áldozattá vált gyermek és a nem bűnelkövető szülő számára is. Mindemellett pszichológus is segíti a munkánkat.

A csütörtöki kerekasztal-beszélgetés résztvevői különösen hasznosnak ítélték annak megvitatását, hogy a két közép-európai országban milyen tempóban és hogyan zajlik az izlandi Barnahus-modell adaptálása. A találkozót hosszú előkészítőmunka előzte meg.

Lazáry Györgyné - vezető, Barnahus Nemzeti Tudásközpont
“A Balti Gyerektanács és az Európa Tanács Promise 2 nevezetű projektje, amelyet második alkalommal nyertünk el, kétéves folyamat zárul le ezzel a kerekasztallal. És nagy örömmel konstatáljuk, hogy több mint 60 szakember jött az ország számos pontjáról.”

A leendő Barnahusok leendő munkatársai ők, akik a várhatóan jövő év végéig Budapesten, Miskolcon, Debrecenben, Pécsett megnyíló központokban, majd később más megyeszékhelyeken is az izlandi modell alapján dolgoznak a gyermekek védelme érdekében.