Hírek

Lehet vadászni a hódokra októbertől

2022. szeptember 02., 19:58

Ehhez viszont még mindig engedély szükséges. A megyében körülbelül 1000 hód van, Szombathelyen belül is károkat okoznak.

Lehet vadászni a hódokra októbertől

A hódok rengeteg kárt okoznak már Szombathely belterületén is. Januárban számoltunk be róla, hogy szinte az összes fát megrágták és kidöntötték a Perint patak KISZ-lakótelepi szakaszán, és gátat építettek, ami partelmosást okozott. Akkor a megrágott fákat a szakemberek összedarabolták, és a hódgátakat is elbontották. A vízügyi ágazat régóta küzd a hódok okozta pusztítással: eltűnnek a fák a tavak, vízfolyások mellől, és ez csak az egyik probléma.


Gaál Róbert - igazgató, Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság
"A másik probléma, hogy a kidöntött fákból élőhelyeket, hódgátakat épít, ami olyan partelmosásokat okoz, amit itt is látunk. Néha olyan erős gátat épít, ami árvíz idején elöntéseket okoz, emiatt sok panaszt kapunk településektől, gazdálkodóktól, hogy elönti a víz a partmenti kultúrterületeket."

A hód védett állat. Hazánkban eredetileg őshonos volt, majd 100 évre kipusztították, a 90-es években telepítették vissza. Olyannyira sikeresen, hogy mára elszaporodott. Sokan, régóta sürgették már a jogszabályváltoztatást.

2022. január 7.
Szinetár Csaba - zoológus, főiskolai tanár, ELTE-SEK
"Az állomány túlszaporodott, és amennyiben megfelelő jogszabály születik, evidens, hogy szükséges, és talán kicsit már megkésett is ez az intézkedés, ami a hazai hódállomány szabályozása szempontjából úgy gondolom elvárható."

A Magyar Közlöny augusztusi, 128. számában új rendelkezések jelentek meg a hódokkal kapcsolatban. Az állat bekerült azon fajok közé, amelyek "közegészségügyi okból, a légiközlekedés biztonsága, az erdő- és mezőgazdasági termelés biztosítása, valamint a közérdeket sértő vízkárok megelőzése, mérséklése érdekében" riaszthatók, elejthetők, gyéríthetők, állományuknak szabályozása engedélyezhető. Vadászatukhoz viszont még mindig engedély szükséges. Ennek kiadásával Vas megyében az Őrségi Nemzeti Park Igazgatósága foglalkozik.

Markovics Tibor igazgató, Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság
"Évente körülbelül 20-30 eset ehet az, amikor problémát jeleznek a hódokkal kapcsolatban. Ez részben ilyen városi jellegű területeken szokott előfordulni, holott legtöbb esetben az a probléma, hogy a folyók, illetve a tavak menti fákat teszik tönkre a hódok, illetve mezőgazdasági, erdőgazdasági területeken szokott előfordulni szintén vízfolyások mentén."

A hódok befogása, kilövése viszont körülményes, európai tapasztalatok alapján inkább a csapdázás célravezető.

Horváth Takács Szabolcs elnök, Berek-Völgye Vadásztársaság
"Mindenképp erre egy olyan szakértői gárda kell, aki nemcsak a hód, hanem egyéb más vadfajok befogására is specializálódott, tehát megvan hozzá az összes eszköze, és a szaktudása."

A hód vadászata október 1. és március 31. között engedélyezett a rendelet szerint. Idővel kiderül, hogy az új jogszabály megoldást jelent-e a problémára.