Hírek

Lapozó - Könyvcserepont nyílt a Városháza előtt, bárki hozhat és vihet kedvére való kötetet

2022. május 17., 18:14

Könyvcserepontot telepítettek a Városháza előtti térre: bárki hozhat, illetve vihet magával köteteket az érdeklődésének megfelelően. A Lapozó nevű bódé az önkormányzat és az egyik könyvesbolt-webáruház együttműködésének köszönhetően érkezett a városba. Első körben 250 könyvvel töltötték fel a polcokat, innentől kezdve pedig az olvasók gondoskodnak arról, hogy mindig bőséges legyen választék.

 

Lapozó - Könyvcserepont nyílt a Városháza előtt, bárki hozhat és vihet kedvére való kötetet

A Városháza előtti téren, a Szombathelyi polgárok szoborcsoport mellett kapott helyet az időjárásálló fabódé könyvespolcokkal és sok-sok kötettel.

A könyvcserepontot hétfőn délután adták át. Az önkormányzat első szóra igent mondtak az ötletre. A Lapozó egy új kulturális találkozási pont lehet a szombathelyiek számára és népszerűsíti az olvasást - mondta el a kultúráért is felelős alpolgármester.

Horváth Soma - alpolgármester
"Ez egy nagyon jó cél. Olvasni jó. Fontosnak tartjuk a fenntarthatóságot, egy könyvcserepontnak ez a lényege, és népszerűsítjük, hogy kézzelfogható könyvből olvasni jó ebben a digitális világban. Jól kapcsolódik a Nyitott Városháza brandhez, hiszen akár az ügyintézés előtt-után megpihenhet, és beleolvashat egy könyvbe, vagy hozhat is magával könyvet."

Szombathely az ötödik helyszín. Budapesten, Debrecenben, Pécsett és Győrben tavaly állították fel a könyvcserepontot, és a tapasztalatok jók: az emberek szívesen használják és a szakma is lelkesen fogadta. Az ötletgazda könyvesbolt-webáruház kezdésnek 250 kötettel töltötte fel a polcokat.  

Gál Szintia - brand manager, Libri-Bookline Zrt.
"Nem győzzük hangsúlyozni, hogy fontos, hozzanak könyvet, mert itt cserélődnek a könyvek. Mi feltöltjük az elején egy kezdőkészlettel, és éves töltéseket is vállalunk, de igazából az a cél, hogy az olvasók maguk tartsák fenn a könyvcserepontokat, és amellett, hogy visznek, hozzanak is."

"Ez a könyv ingyenes, közös, és nem szeret olvasatlanul porosodni" - ez a könyvjelző kerül minden kötetbe. Bárki elhozhatja megunt könyveit, és vihet is olvasnivalót kedve szerint. Gyerekkönyvek, ismeretterjesztő kiadványok, verseskötetek, regények közül lehet válogatni. (3:47-től) Elsőként szombathelyi írónők helyezték el a polcokon saját könyveiket.

Kőszegi-Arbeiter Anita - meseíró
"Én Fülöp kalandjait hoztam el, amit sokan ismernek már, és az új könyvemet, a Katonadolog gyógyító mesék egy példánya is bekerült. Én örülök, mert mindig keresem az új könyveket, nálam is mindig van, amit cserélnék, fogok is hozni a saját polcomról is, és alig várom, hogy innen is vihessek könyvet."

A kezdeményezés a fenntarthatóság jegyében népszerűsíti az olvasást: cél, hogy egy könyv minél több emberhez jusson el. Az átadó résztvevői arra buzdítják a szombathelyieket, használják bátran a Lapozót, és vigyázzanak rá.