MNB
MNB - 2

Hírek

Lakossági LED-csere program indul Szombathelyen

2022. november 30., 15:30

Ingyenesen juthatnak energiatakarékos izzókhoz azok, akiknek a nevén villanyszámla szerepel, és regisztrál a ledcsere.hu weboldalon december elseje és január 15. között. A részleteket sajtótájékoztatón ismertették a Városházán.

Lakossági LED-csere program indul Szombathelyen

Pécs, Miskolc, Győr, Sopron - nagyvárosok, amelyek már bejelentkeztek a programba. Most Szombathely is csatlakozik az energiahatékonyságot célzó kezdeményezéshez.

Meixner István - kiemelt ügyfélkapcsolatok igazgató - CYEB Magyarország
“A mi cégünk energiakereskedő cég, ám mi mégis úgy érezzük, hogy az energiahatékonyságban is közre kell működnünk, és adni kell vissza az embereknek is valamit. Ezért tűztük ki a lakosságot első számú célunknak ebben az esetben.”

Óriási az érdeklődés, hatalmas konténerekkel szállítják az ilyen és ehhez hasonló izzókat a lakosságnak. Az emberek gondoskodni akarnak magukról az energiát tekintve - hangsúlyozta az igazgató.

Meixner István - kiemelt ügyfélkapcsolatok igazgató - CYEB Magyarország
“Én azt látom, hogy jönnek be a 40 lábas konténerek tele izzóval, én azt tudom, hogy jelenleg feldolgozás alatt körülbelül  százezer izzónak a kiszállítása áll, és ez folyamatosan így működik, de én azt gondolom, hogy minden magyar állampolgárnak legyen erre jogosultsága, és örülök, hogy mi csináljuk ezt egyedül.”

Egy átlagos magyar háztartásban átlagosan 20 izzó található, ami a teljes villanyköltség harmadát jelenti. Több tízezer forintot spórolhatnak évente a családok a ledekkel. Egy ilyen égő nagyjából tíz évig használható. Minden szempontból takarékos és környezetkímélő megoldás.

Nemény András - polgármester
“Mindannyian érzékeljük, hogy nagyon, nagyon megnőttek az energiaszámlák, a villanyszámla is, és egy komoly segítséget tud nyújtani ez az ingyenes lakossági LED csere program, olyannyira, hogy a fogyazstás a korábbi 30 százalékára esik vissza az izzók esetében, hogyha élünk vele, lakosságnál ki lehet számítani, hogy a mostanihoz képest mennyi izzót tudunk kapni, minden izzó értéke önmagában kétezer forint, és ez lehet akár 65 darab izzó is, és a megtakarítás pedig évente egy átlagos családnál olyan 58 ezer forint tud lenni, tehát mindenképp érdemes ezen részt venni.”

Nem elég a villany lekapcsolásával spórolni, hanem környezetkímélő és olcsóbb megoldásokra érdemes törekedni - tette hozzá a polgármester. A szakemberek kiemelték, hogy azok is igényelhetik a cserét, akik már LED-es izzót használnak. Természetesen a típust is megválaszthatják az igényléskor.

Horváth Soma - alpolgármester
“Nagyon kérjük a szombathelyieket, hogy éljenek ezzel a lehetőséggel, hiszen ez a környezet számára, és nekik is jó, 15 önkormányzati helyszínen ,a társszervekkel együttműködve várják a munkatársaink a szombathelyieket, december elsejétől, az a kérésünk, hogy vigyék magukkal az okmányaiakat, legfőképpen a személyigazolványukat, és azt a villanyszámlát, mi az ő nevükre szól, tehát az tud regisztrálni, akinek a nevére szól a villanyszámla, természetesen megtehetik online is a ledcsere.hu-n.”

Kiadási helyszínként Szombathelyt kell megjelölni. Regisztrálni január 15-ig lehet, és március végén, április elején vehetik át az izzókat azok, akik ezt igénylik. További részletek a szombathely.hu oldalon.