Hírek

Lakossági fórum a Nyugat-dunántúli Regionális Hulladékkezelési projektről

2012. február 17., 17:23

A hulladékgyűjtés fejlesztését egy kétfordulós uniós pályázat segíti. Az első fordulót már meg is nyerték, így a program előkészítése és a megtervezése befejeződött. A kivitelezés pedig már idén elkezdődhet, ha kedvezően bírálják el a második fordulóra benyújtott pályázatot is.

Lakossági fórum a Nyugat-dunántúli Regionális Hulladékkezelési projektről

127 vasi települést érint az a projekt, melynek keretében az Európai Unió Kohéziós Alapjának támogatásával újul meg a szelektív hulladákgyűjtés rendszere.

A  pályázat két fordulós;az elsőben egy olyan programot készítettek elő és terveztek meg, amely megfelel a 21. század követelményeinek.

Marton Zsolt, elnök, Regionális Hulladékkezelési Önkormányzati Társulás
"Az első fordulóra nyertünk: annak az összértéke 92 millió forint és 15%-os önrész mellett kellett megvalósítani az előkészítő munkát. Mintegy 14 millió forintba került. A második fordulóra most kerül benyújtásra a pályázat, a teljes megvalósulás összege, mintegy 2 milliárd forint."


Ha a második forduló is sikeres lesz,jövőre megkezdődhet a kivitelezés. Tervek szerint a munkával 2014-re készülnek el.

16:58- 17:25 Marton Zsolt, a regionális hulladékkezelési önkormányzati társulás elnöke
"Elsősorban a háztartásoknál  különböző módszerekkel próbáljuk ezt a fejlesztését elérni hulladékgyűjtő szigetek építésével, házhoz menő gyűjtés fokozásával, zöldhulladékkomposztáló ládák kiosztásával, és az ehhez szükséges infrastruktúra kiépítésével."

A lakossági fórumon az is lehangzott, hogy a projekt keretében Szombathelyen egy Válogatóművet építenek.

Déri Lajos, a projekt vezető tervezője
"Szombathelyen fog megvalósulni az a hulladékkezelő központ, amelyik a környező településeken meg az egész térségben szelektíven gyűjtött hulladékot, hulladékgyűjtő szigetek szelektíven gyűjtött hulladékot egy utóválogatással egy tisztítóválogatással végülis egy másodnyersanyaggá állítja elő Szombathelyen. Ezen kívül 7 dara hulladékgyűjtő udvar valósul meg. Kis városokban."

A hulladékgyűjtő udvarok Bükön, Répcelakon, Szentgotthárdon, Pankaszon, Körmenden és Rábahídvégen  és Szombathelyen lesznek.
A csütörtöki lakossági fórumon több vasi település polgármestere is azt kérte:  mérjék fel, hogy hány komposzt láda elhelyezésére van igén y megyében..  A települsévezetők szeretnék, hogy minél többen tudják majd a ládákat használni.