Hírek

Kultúra napja - díjátadó

2024. január 23., 19:36

Már hagyomány, hogy a szombathelyi önkormányzat a Magyar Kultúra Napja alkalmából díjazza a város kulturális életében kiemelkedő munkát végző szakembereket. Az idei gálát tegnap rendezték a sportházban. A Magyar Kultúra Napját 1989 óta ünnepeljük annak emlékére, hogy Kölcsey Ferenc 1823. január 22.-én fejezte be a Himnusz kéziratát.

Kultúra napja - díjátadó

A szombathelyi önkormányzat minden évben díjátadó gálát rendez, hogy elismerje a kulturális szférában hosszabb ideje kiemelkedően teljesítő szakemberek munkáját. A hétfői ünnepségen Nemény András mondott köszöntőt.

Nemény András - polgármester

“Szerencsére vannak olyan emberek, akik nemcsak tudomást vesznek róla, hanem értik és segítik is a kultúrát, akik a kultúra szolgálatára tették fel az életüket. Arra, hogy ezt a csodálatos dolgot minél több ember érzékelje, értse és hagyja befogadni, az élete részévé tenni.”

A Kiemelkedő Kulturális Munkáért-díj I. fokozatát Bonyhádi Károly tervezőgrafikus-művész, fotográfus kapta. Legismertebb munkáit a Weöres Sándor Színház számára készítette, de könyv- plakát- és lemezborító-terveivel már több, mint 40 éve gazdagítja Szombathely kulturális életét.

Bonyhádi Károly - tervezőgrafikus-művész, fotográfus

“A mi szakmánk az egy speciális dolog. Tehát a mi munkáinkat többnyire ismerik az emberek, személyesen minket kevésbé. Kiállításokon nyilván szerepelek, ott azért találkozik az ember a közönséggel, de szerintem a kultúrát intéző, azzal foglalkozó emberek nyilván ismernek bennünket, de a nagyközönség csak a munkáinkat ismeri. Úgyhogy egy ilyen díj talán alkalom arra, hogy egy kis fókusz magára az alkotóra is vetülhet.”

A Kiemelkedő Kulturális Munkáért-díj II. fokozatát Balikó Adrienn vehette át. Pályáját kellékesként kezdte a Madách Színházban, később a szombathelyi Kulturális Menedzser Iroda rendezvényszervezője lett.

Balikó Adrienn

“A kultúra területén, azt gondolom, hogy elég színes a paletta, amerre megfordultam. Hogy melyikre gondolok legszívesebben? Nyilván, amelyik legközelebb volt: a Weöres Sándor Színházban eltöltött 13 évemre, de nagyon meghatározó volt a Szombathelyi Televízióban töltött gyártásvezetői időszakom, illetve a 2D Video Stúdióban töltött évek”

Ugyancsak a Kiemelkedő Kulturális Munkáért díj II. fokozatával ismerték el Németh Zita munkáját, aki több, mint 30 éve dolgozik kulturális, közművelődési területen - kezdetben a Gyermekek Házában, majd az Agora munkatársaként. 2020 óta segíti színházi programok, koncertek szervezését, lebonyolítását is.

Németh Zita - művelődésszervező, AGORA

“Hát, nem számítottam rá, meglepődtem és hát örültem neki, megtiszteltetés. Hogy miért jó a kulturális szférában dolgozni? Jó emberekkel dolgozni, jó dolgokat létrehozni, aminek esetleg más is örül, és épülésére szolgál.”

A Kultúra Támogatásáért-díjat Varjuné Gergácz Katalin, a Szombathelyi Egészségügyi és Kulturális GESZ gazdasági igazgatója érdemelte ki. Segíti a könyvtár működését, szervezi a szimfonikus zenekar, a Mesebolt Bábszínház és a Savaria Múzeum gazdálkodását. A kultúra napi díjátadót gálaműsor követte:

“Énekeljük el azt, hogy vége… - többet a gangon”

Csákányi Eszter, Hámori Gabriella és Kamarás Iván Dalversek 2.0 című előadásán a legfrissebb dalfordításokból és ismert dalszövegekből, dalversekből összeállított műsor szórakoztatta a közönséget.