Hírek

Kullancsszezon kutyáknál

2021. szeptember 16., 16:07

Az őszi jó idő sokakat kirándulásra hív, többen kutyusukkal együtt indulnak útnak. Ebben az időszakban sem szabad elfeledkezni a házi kedvencekre is veszélyes kullancsokról, és jobb megelőzni a bajt.

 

Kullancsszezon kutyáknál

Ilyen egy boldog kutya. Neki már nem kell tartania a Lyme-kórtól, sem a babéziától, melyet a kullancsok terjesztenek, hiszen megkapta a szükséges gyógyszert. A megelőzés a leghatékonyabb megoldás, és a tabletta a legjobb eszköz erre. Figyelni kell rá, hogy például a nyakörv, csak taszítja a kullancsot, nem pusztítja el azt.

Víg Andrea - állatotthon-vezető, Fekete István Állatvédő Egyesület
"Mi igazából a mentett kutyusainknál a 100%-os védelemre törekszünk , hiszen ők minden nap általába sétálnak , itt van egy kis erdős rész a menhelyünk  mellett és ezek a kutyusok ugye fűben mászkálnak, bokrok között bújkálnak, és így a tablettás védekezést helyezzük előtérbe, ami azt jelenti, hogy menhelyi kutyusoknak a három hónapos hatóidejű tablettákat szoktuk megvásárolni általában támogatóink segítségével…”

Az egyesület az okt.4-i állatok világnapja alkalmából ismét gyűjtést szervez, hogy a kullancsok és más betegségek ellen felvértezzék az ebeket. A házi kedvencek azonban az otthonokban sincsenek teljes biztonságban, árulta el az állatorvos.

Lőrincz József, állatorvos, Noé Állatambulancia
“Nagyon gyakran előfordul egy erdei sétából hazatérve mondjuk egy lakásban tartott kutyus akár 15-20 kullancsot is simán bevisz a lakásba amik adott esetben nem biztos, hogy azonnal fognak vért szívni, nem biztos, hogy elpusztulnak a tabletta hatására és szanaszét másznak a lakásba. Emiatt aztán, ha valaki nagyon sűrűn jár olyan területen, ahol a kullancscsípésnek nagy az esélye akkor akár érdemes kombinálni is ezeket a készítményeket…”

Ha mégis észrevettük házi kedvencünkben a kullancsot, kullancseltávolító csipesszel, kanállal ki kell azt venni. Így elkerülhető a lázzal, levertséggel járó babézia. Ha a csípés helyén körkörös, kokárda alakú folt található az Lyme-kórra utal, azonnal állatorvos segítségét kell kérni.