Hírek

Közösségi kertet hoztak létre a Szent Anna Ház udvarán

2024. április 30., 14:36

Közösségi kertet hoztak létre a Szent Anna Ház udvarán. Többféle mentafajta, fűszernövények és virágok díszítik a párkányokat. A növényeket nemcsak adományként kapja az ellátó központ, az idősek is szívesen hoznak szebbnél szebb virágokat, amiket aztán közösen ültetnek el.

Közösségi kertet hoztak létre a Szent Anna Ház udvarán

A Szent Anna Házat év elején nyitotta meg a Karitász. Az ellátó központot azzal a céllal hozták létre, hogy hasznos szabadidős tevékenységet biztosítsanak a 60 év felettiek számára. Az aktív közösség legújabb ötlete egy közösségi kert, amit az udvaron alakítottak ki.

Vass Péter -  szakmai vezető, Szent Anna Ház
“A teremtésvédelemből a Szent Anna Ház és közössége is szerette volna kivenni a részét. Sajnos a hely adottsága nem teszi lehetővé, hogy akkor fát ültessünk, úgyhogy mi kisebb dolgokban gondolkoztunk, és innen jött az ötlet, hogy akkor növényeket, virágokat ültessünk. Kaptunk az ölbői Szent Miklós Gyógyfüvesházből virágosládákat, illetve földet, illetve tőlük kaptuk az első növényünket, csokoládé mentát.”

Azóta több menta fajtát, fűszernövényt, zöldséget és virágot is ültettek a Szent Anna Ház dolgozói az idősekkel együtt. A növényeket adományként kapják, és a központba járó nyugdíjasok hozzák magukkal.

Vass Péter -  szakmai vezető, Szent Anna Ház
“Szeretnénk, hogyha itt a Szent Anna Háznak udvarán minden párkányban virágosládák lennének tele növényekkel, illetve virágokkal, és nincsen meghatározva, hogy ki milyen növényt, illetve virágot hozhat, az a lényeg, hogy közösen ültessük el, illetve közösen gondozzuk ezeket a növényeket, tehát ez egy egész éves program itt a Szent Anna ház lakói számára, illetve egy közösségépítő szerepet szántunk neki.”

Az udvarra a jövőben még több növényt ültetnének.