Hírek

Kótyomfitty, Ungaresca, civil udvar és Anima Sound System-koncert

2023. augusztus 28., 17:35

Kótyomfitty, Ungaresca, civil udvar és Anima Sound System-koncert. A karneváli forgatagban helyet kapott az időutazás mellett a néptánc és a népművészet, a természetjárás, valamint az állatvédelem, de még a küzdősport is.

Kótyomfitty, Ungaresca, civil udvar és Anima Sound System-koncert

Üveges néptánc - nem könnyű a műfaj. A Folklórudvaron a régiós és vasi szólótáncversenyzők bemutatójára érkezett stábunk szombaton délután. A produkciókat élőzenével kísérték. A közönség végigizgulta a gyerekek, fiatalok bemutatóit. Többségük rokon, de akadtak hagyománytisztelő, messzebbről érkezett karneválozók is a téren. Kora reggel Mosonmagyaróvárról érkezett ez a pár.

Malek Mária

“A felvonulást szeretnénk mindenképpen megnézni, illetve a történelmi udvarba akartunk még bemenni megnézni, még az volt egy cél, a párom ilyen nagy hagyományőrző, illetve hát természetesen tetszik a folklór műsor is, valamint néztük az előzetes programot, és ami éppen kedvünkre való, meg fogjuk nézni!”

Ez a tógás férfi, karján a szintén maskarás Samuval halászteleki. Nagy családdal érkeztek, de ők még otthon sziesztáznak.

Sohajda Tamás

“Feleségem szombathelyi, úgyhogy ez már a tizedik körüli karneválunk együtt, ő talán csak egyet hagyott ki, ez fontosabb talán nekünk, mint a karácsony, és a gyerekeket is belevontuk ebbe a mókába, nagyon szeretjük, elejétől a végéig vagyunk ,a ruha az, hát azt ő szokta választani.”

Tovább haladva ez már a Civil udvar, ahol önvédelmi ismereteket oktatott egy szervezet, küzdősportokat is tanítanak, de szerintük első a balhé elkerülése.

Szabolcs Gergely önvédelmi oktató, Sakura Egyesület

“Az asszertív kommunikáció elég divatos kifejezés lett az elmúlt tíz évben, miközben egy nagyon egyszerű és nagyon fontos dolgot jelöl, azt, hogy merjem megvédeni az én érdekeimet, az énhatáraimat úgy, hogy közben nem sértem a másikét.”

Ez a Parányi, gencsapáti, új állatvédő csapat, zsákbamacskát és kézműves holmikat is hoztak - jótékonyság a vásárlás. A dalkör is készen áll a délutánra.

Bogáti András oktatási-technikai felelős, Borostyánkő Természetjáró Egyesület

“A célunk az, hogy sokkal több túrázót bevonzzunk ide a csapatba, túrákat fogunk itt ajánlgatni a résztvevőknek, meg hát a civil udvar ebből a szempontból is szerencsés, mert itt több túraegyesület is megjelent, a karnevál folyamán mi kenuztatunk is a gyerekekkel a Gayer-parkban.”

És ez csak egy szelete a Borostyánkő kínálatának. A Civil Szigeten a Vas Vármegyei Civil Szolgálatató Központ szervezésében a karnevál alatt több tucat egyesületet, alapítványt ismerhettek meg a látogatók.

A vasárnapi zárókoncert pedig a Fórum Színpadon az Anima Sound System, fergeteges partival köszönt el velük a 23. Savaria Történelmi Karnevál.