Hírek

Kötődések - Beszélgetések vasi képzőművészekkel

2023. október 27., 09:56

Kötődések - Beszélgetések vasi képzőművészekkel. Ez a címe Gál József helytörténész újonnan megjelent könyvének, amit szerdán mutattak be a Berzsenyi Dániel Könyvtárban. A cím magáért beszél: a kötet helyi képzőművészek életútját mutatja be interjúk formájában. A könyvben szereplő alkotók műveiből kiállítás nyílt a könyvtár első emeletén.

Kötődések - Beszélgetések vasi képzőművészekkel

Gál József nem művészettörténész, viszont művészet iránt érdeklődő ember, aki ha ránéz egy alkotásra, elkezdi érdekelni a készítője is. Ez ösztönözte őt arra, hogy meginterjúvolja a vasi képzőművészeket pályájuk indulásáról, alakulásáról és a lakóhelyükhöz való kötődésről. Az írások egy része korábban már megjelent különböző folyóiratokban.

Gál József - szerző, helytörténész

“Elsősorban ennek a kötetnek semmi más célja nem volt, ezekeknek az interjúknak pontosabban semmi más célja nem volt…a városban való kötődés.”

“Ha egyszer lesz majd valaki aki megírja a Vas megyei képzőművészetnek a történetét, akkor ebben nagyon fontos adalékokat talál. Többek között a Csonka Ernő, Marosfalvi Antal a háború után a szabadművelődési programnak részesei voltak, ők voltak azok akik később Derkovits körként indultak el, vagy folytatódott tovább az ő tevékenységük…egyik másik maradt meg.”

Ezek az írások egymást erősítik - mondta köszöntőjében Majthényi László, a Vas Vármegyei Közgyűlés elnöke a könyvbemutatón. Horváth Soma John Ruskin angol esztéta mondatát idézte.

Horváth Soma - alpolgármester

"A képzőművészet az, amelyben a kéz, a fej és a szív közösen dolgozik." Én úgy hiszem, hogy a kéz, fej, szív közös munkája az a vasi és a Vas megyei képzőművészetre hatványozottan igaz, és ezt az alkotási folyamatot tárja fel ezekben a beszélgetésekben Gál József, akit külön köszöntök itt körünkben, és aki korábban és most is a városunk egy fontos kulturális szerepét karolta fel, ami azért is nagyon fontos, hogy ez ne vesszen el a város 2000 éves múltjában...komoly és nélkülözhetetlen forrásmunka. ”

A könyv és a város képzőművészeti életének bemutatásában közreműködött Fűzfa Balázs irodalomtörténész, és Tóth Csaba festőművész. Az eseményen alkotók is részt vettek, akik szerepelnek a kötetben mint Rasperger József, Geszler Mária, Bonyhádi Károly. A kötethez kapcsolódóan kiállítás nyílt a könyvtár első emeletén, amely november 11-éig tekinthető meg.