Hírek

Kőszegi Királyi Városnap

2017. november 07., 16:37

Kőszeg szabad királyi város - ezt a címet 1648-ban kapta, és már ‘98 óta minden novemberben megünnepli ezt a kisváros. Ezúttal három napig zajlottak az ehhez kapcsolódó fontosabb rendezvények, programok.

Kőszegi Királyi Városnap

Kőszegnek III. Ferdinánd Habsburg császár szabad királyi város jogot adományozott 1648. november 6-án. Vas megyében egyedüliként rendelkezik ezzel a címmel az Alpokalja Ékszerdoboza.

Huber László - polgármester, Kőszeg
“Akkoriban ezzel a joggal a város követet küldhetett a rendi országgyűlésbe, illetve a legmagasabb szintű önkormányzatiságot tudta megvalósítani, a városbíró vezette a külső és a belső tanácsot, statutumokkal, aztán kettévált az igazgatás a közigazgatástól, és attól kezdve választanak Kőszegen polgármestert is.”

A Királyi Városnapon, hétfőn zajlottak az ünnepi programok a Jurisics-vár lovagtermében. Elsőként történelmi témájú - és természetesen a királyi város múltjához kapcsolódó - díszelőadásokat hallgathattak meg az ünnepi közgyűlés keretében az érdeklődők.

Ezt követően számos általános és középiskolás diák kapott elismerést kiemelkedő sport- illetve tudományos szerepléséért.

A Kőszeg Városért díjat ebben az évben Miszlivetz Ferenc és Németh János érdemelte ki. A város díszpolgára Gráf Zsuzsanna lett - a kőszegi születésű, Artisjus, Liszt Ferenc, Bartók-Pásztory és Prima-díjas karnagy.  

Gráf Zsuzsanna - díszpolgár
“Mindig a szívemből ápoltam Kőszeg kulturális életét és figyeltem rá, sokszor elhoztam a kórusomat ide táborba, itt énekelünk, gyakorolunk a következő aktuális eseményre, ami elég sok van, most jöttünk meg Madridból, a Kodály-év kapcsán volt három nagy koncertünk.”

A Királyi Városnapon felavatták Kodály Zoltán emléktábláját a vár belső udvarán - egykor három napot töltött itt. Az ünnepi eseménysorozat részeként mutatták be a város új történelmi regényét is, Harangszótól harangszóig címmel.