Hírek

Kőszegen gyűltek össze hétvégén Vas megye táncosai

2022. szeptember 27., 19:46

Kőszegen gyűltek össze hétvégén Vas megye táncosai, hogy megismertessék az érdeklődőkkel a különböző stílusokat. A Nagy Táncválasztót negyedik alkalommal tartották meg, a szervezők célja a tánc mint sport és művészeti ág népszerűsítése.

Kőszegen gyűltek össze hétvégén Vas megye táncosai

„Válaszd a táncot! Válassz egy táncot!” - ezzel a felhívással rendezték meg a Nagy Táncválasztót, ami már negyedik alkalommal csábította az érdeklődőket az ország 13 városába. A Táncpedagógusok Országos Szövetsége és a Magyar Táncművészeti Egyetem összefogásával még 2019. április 29-én, a tánc világnapja alkalmából hagyományteremtő szándékkal indították útjára a rendezvényt. A Vas megyei állomás ezúttal Kőszegen volt. A szervezők a mozgás örömére és a különböző stílusok megismertetésére helyezik a hangsúlyt - valamennyi korosztályt megszólítva.

Földesiné Németh Csilla - művészeti vezető,  Dance Jam
- A célja az, hogy a táncot népszerűsítsük és nemcsak a gyerekek körében, hanem a felnőttek és a szeniorok körében is, mert hogy táncolni jó. Felnőttként is el lehet kezdeni, ki lehet választani azt a táncstílust, ami tetszik nekünk. A rendezvényünkkel pont ezt szeretnénk elérni, hogy aki még nem táncolnak, azok eljöjjenek hozzánk, a harminc perces órákon kipróbálják - az egyik táncstílust és a másik táncstílust - és amelyik megtetszik azt a kőszegi, szombathelyi, környékbeli egyesületeknél aztán rendszeresen tudják gyakorolni és örömüket lelni a táncban. 

Klasszikus balett, rock and roll, argentin tangó, társastánc és néptánc - a fellépők félórás blokkokban mutatták be a különböző stílusokat. A Nagy Táncválasztó jó lehetőség a növendékek számára, hogy színpadi rutint szerezzenek, ugyanakkor a művészeti vezetőknek és edzőknek is nagy segítség.

Molnár Nóra - vezetőedző, Galaxy Akrobatikus Rock'N'Roll 
- Azt gondolom, hogy ez nagyon fontos a táncos közösségnek, mert egy plusz lehetőség, hogy megismerkedhessen a táncos egyesületekkel a jónép és nekünk ezt mindig ki kell használni. Szerintem a mai világban a táncegyesületek kicsit hátrányból indulnak. Sokkal támogatottabb sportágak léteznek ugye, viszont mi meg szeretnénk talpon maradni és ezért nekünk nagyon nagy segítség egy ilyen táncválasztó. Úgyhogy ezúton is szeretnénk megköszönni a szervezőknek a munkájukat. 

A táncos produkciók mellett kísérőprogramok is színesítették az idei kínálatot. Filmet vetítettek a modern balett és a hip-hop közösség mindennapjairól. Az érdeklődők kerekasztal beszélgetésen Sinkó Andrea és Grecsó Zoltán táncművészek szemén keresztül ismerkedhettek ezzel a nehéz, ugyanakkor csodálatos mozgásformával, a tánccal.