Hírek

Korszerű légtechnikai rendszer hűti mostantól a Savaria mozi nagytermét a hőségben

2022. július 05., 18:35

Fejlesztették a Savaria mozi klímarendszerét, így hatékonyabban tudják hűteni a nagytermet a kánikulai melegben. A beruházás folytatódik, a második ütemben oldalbefúvókat is beépítenek. A korszerűsítés mintegy tízmillió forintos anyagi forrását az Europa Cinemas nemzetközi filmszínházi szervezet biztosította, amelynek a szombathelyi mozi is tagja.

 

Korszerű légtechnikai rendszer hűti mostantól a Savaria mozi nagytermét a hőségben

1973. augusztus 20-án adták át a Savaria mozit, akkor egy szovjet típusú légtechnikai rendszer működött az épületben, amit 2007-ben korszerűsítettek. A klímaváltozás okozta egyre gyakoribb hőhullámok azonban próbára tették ezt a megújított hálózatot is, már nem volt képes az elvárt hőfokra hűteni a 348 férőhelyes nagytermet. Az évek óta tervezett korszerűsítést most sikerült megvalósítani. A kültéri egységet a tetőn helyezték el, ez hűti le a vizet, amit a rendszer keringet. A légbefúvókat - összesen ötöt - a vászon fölé építették be. Amint bekapcsolják a klímát, perceken belül érezhetően kellemesebb lesz a hőmérséklet a nagyteremben.

"Egy légcsatornás rendszer van mögötte, le van szigetelve az egész, és azért sikerült ez nagyon jól, mert magának az épületnek a kialakítása olyan, hogy ahogy befújja a levegőt, szépen ráereszkedik a közönségre. A régi rendszer befúvói ott vannak, de annak a rendszernek a hűtési kapacitása nem volt megfelelő, ezért kellett tovább hűtenünk a termet."

Az új klímarendszer teljesen függetlenül működik a meglévőtől. Általa a nagyterem komfortfokozata jelentősen nő, ezt már a múlt heti Semmelweis-ünnepség és továbbképzés résztvevői is megtapasztalhatták. Szombathely belvárosában nincs másik ilyen méretű, klimatizált terem, így a mozi vezetése arra számít, hogy a bérlők száma is nőni fog, az ebből származó bevétel pedig fedezi a fenntartási költségek egy részét. A fejlesztést egy nemzetközi filmszínházi szervezet támogatta, amelynek a Savaria mozi is tagja.

Mayer Rudolf - mozgókép szakági vezető, AGORA
"A Savaria Filmszínház tagja az Europa Cinemasnak, ami egy párizsi székhelyű nemzetközi szervezet, innen minden évben kapunk támogatást, ezeket a támogatásokat összegyűjtöttük, ez a beruházás 10 millió feletti. Két részből áll, a vászon feletti befúvók mellé még oldalfali befúvókat is fogunk beépíteni. Azzal számolunk, hogy a következő évtizedekben a klímahelyzet tovább romlik, és ez a beruházás meg fog térülni, arra számítunk, hogy nőni fog a nézőszámunk."

A jövő tervei között szerepel, hogy a székekeket, a padlózatot és a vászon előtti óriási függönyt is kicserélik a mozi nagytermében.