Hírek

Koronavírus - az igazolt fertőzöttek több mint 90 százaléka otthon vészeli át a betegséget

2020. november 17., 14:22

Folyamatosan nő az igazolt fertőzöttek száma Vas megyében - hétfőn újabb 212 személynek lett pozitív a koronavírus-tesztje. A valós fertőzöttek ennél többen lehetnek, de sokaknál nincsenek, vagy csak enyhe tünetek jelentkeznek. Egy háziorvosi rendelőben hetente átlagosan 60-70 gyanús esetet találnak, ők többnyire otthon vészelik át a betegséget.

 

Koronavírus - az igazolt fertőzöttek több mint 90 százaléka otthon vészeli át a betegséget

Hollósi Szabolcs 3 hete dolgozik újra, de azt mondja, ereje még mindig nem a régi. Október elején betegedett meg, szinte egyik pillanatról a másikra.

Hollósi Szabolcs
Budapestről jöttem haza egy tárgyalásról, és már nagyon rosszul voltam és nem nagyon szoktam beteg lenni, influenzás, lázas, úgyhogy éreztem, hogy valami különleges dolog van készülőben, és mire hazaértem, estére, 39 fokos lázam volt.

7 napig tartott nála a magas láz, ami erős fejfájással és köhögéssel párosult. A Covid-teszt igazolta, hogy koronavírus-fertőzött. Az orvosok arra figyelmeztetnek, hogy az enyhe tünetek akár pár óra alatt igen súlyossá válhatnak, ezért légszomj, hirtelen gyengeség és 39 fok fölé ugró láz esetén mentőt kell hívni. Németh József, a 40 fok közeli lázzal küzdött napokon át, azt mondja, úgy érezte, megsül benne minden.

Németh József - tanár, Bolyai János Gimnázium
Október 2-án délután kiütött, szó szerint, és ha a párom nincs mellettem, akkor most nem beszélgetünk. Tehát olyan lázgörcsöt kaptam, hogy el is ájultam. Úgyhogy nagyon borzasztó volt. Utána 11 napos láz, étvágytalanság, rengeteg gyógyszer, aztán a gyomrom tönkrement, aztán voltam 3 napot kórházban is oxigénhiány miatt, és gyakorlatilag azóta még mindig érzem az utóhatását.

A tüdőgyulladásra is jellemző tünetek mellett a vér oxigénszintje és a légzésszám is jelzi, ha kórházi kezelésre van szükség.

Prugberger László - háziorvos
Nagyon jó prognosztikai mutató a légzésszám, tehát a percenkénti légzésszámot kell figyelni, ha ez meghaladja a 15-16/percet, akkor mindenképpen szükséges a kórházi kezelés,

Azoknak, akik otthon vészelik át a betegséget, a tabletta vagy italpor formájában, vény nélkül is kapható nem-szteroid gyulladáscsökkentőket ajánlják. Fontos a bőséges folyadékfogyasztás és az immunerősítés.

Prugberger László - háziorvos
Kutatások történtek, hogy a C-vitamin napi 1000-2000 grammos szedése, a D vitamin legalább napi 2000 nemzetközi egység szedése segíti az immunrendszert ennek a vírusnak az átvészelésében, tehát azt mindenképpen javaslom.

Ha a családban fertőzöttet ápolnak, minimálisra kell csökkenteni a kontaktust, és a beteget lehetőleg külön szobában kell elhelyezni. Ügyelni kell a gyakori kézmosásra és fertőtlenítésre, az evőeszközök elkülönítésére, és arra is, hogy a családtagok otthon is viseljék a maszkot.