MNB
MNB - 2

Hírek

Körforgásos gazdaság - A faiparban rejlő lehetőségekről esett szó a Falco Zrt. szakmai napján

2021. október 14., 19:14

“A Falco Zrt. szerepvállalása a körforgásos gazdaságban” címmel szakmai napot tartottak a szombathelyi forgácslapgyártó üzemben. Bemutatták, mit tesz a vállalat és anyacége, a Kronospan a fenntartható faiparért, a környezettudatos gazdaságért. Folyamatosan nő az újrahasznosított fahulladék felhasználási aránya.

 

Körforgásos gazdaság - A faiparban rejlő lehetőségekről esett szó a Falco Zrt. szakmai napján

A magyar gazdaság jövőjének kulcsfogalma a körforgás, azaz hogy egyre több hulladék hasznosuljon újra. A faipar ennek kedvező terepe, hiszen megújuló alapanyagról van szó, a fából készült termékekből - miután azok elhasználódtak - újra fatermék lehet. A Falco az elmúlt tíz évben 6-ról több mint 50 százalékra növelte a feldolgozott fahulladék arányát, ami a körforgásos gazdaság egyik alapja az ágazatban, mondta el Novák Tibor vezérigazgató.

Novák Tibor - vezérigazgató, Falco Zrt.
"A fahulladék újrahasznosítása ma Magyarországon legnagyobb mértékben Szombathelyen történik, ezzel hozzájárulunk az ország uniós előírások betartásához."

David Brenner a Kronospan cég képviseletében arról beszélt, hogy elkötelezettek a körforgásos gazdaság irányába. Tavaly már 3 millió tonna faanyagot hasznosítottak újra gyáraikban világszerte, amivel 6 millió darab fát mentettek meg a kivágástól. A szombathelyi üzembe érkező faanyag nagy része hasznosul, csupán 3,7 százaléka kerül lerakóba.

Kovács Tamás - PR-vezető, Falco Zrt.
"Fontos magának a nemzetgazdaságnak a körforgásos gazdaság, és számolnak a Falco Zrt-vel is, magával a faanyag újrahasznosítással. Ez olyan komoly tény, amivel a következő időszakban szeretnénk élni, erre sokat alapoztunk is, hiszen az elmúlt időszak technológiai fejlesztéseit, beruházásait úgy hajtottuk végre, ami ezt az irányt megvalósítja."

2007 óta 170 millió euró értékű fejlesztést hajtottak végre a szombathelyi gyáregységben, ennek fele a környezetvédelem jegyében történt. 2018-ban korszerű szárító- és szűrőberendezést telepítettek, majd átépítették a fahulladék-aprító berendezést, hogy az zajmentes és környezetbarát legyen, automata fahulladék-tisztító rendszert állítottak üzembe, az idei évtől pedig modern szűrőtechnológiát alkalmaznak az impregnáló üzemükben. Mindez a városnak is jó.

Nemény András - polgármester
"Szombathelynek egy nagyon fontos és nagy hagyománnyal bíró gyára, és az elmúlt évek küzdelme arról szólt, hogy a legkörnyezetbarátabb is legyen. Azt látom, hogy azokat a kéréseket, amiket megfogalmaztunk az elmúlt két évben, azt a Falco Zrt. teljesítette, és a jövőben is teljesíteni fogja. Büszke vagyok, hogy elmúlt két évben tettünk azért, hogy zöldebb, tisztább és jó levegőjű legyen Szombathelyen."

Szentpéteri Sándor, erdőkért felelős helyettes államtitkár előadásában kiemelte, hogy a jövőben nagyobb szerepet szánnak a faanyagnak az iparban. Hizó Ferenc, körforgásos gazdaságért felelős helyettes államtitkár elmondta, hogy 2023 júliusától 35 éven át koncessziós rendszerben működik majd a hulladékgazdálkodás, a gyártók pedig tíz éven belül felelősek lesznek az általuk termelt hulladékért. Az előadásokat követően faültetés következett: a Falco is csatlakozott az 1000 fa telepítési akcióhoz: 100 fát ültetnek el telephelyeiken, óvodákban és iskolákban. Ma hét körtecsemete került a földbe. A vendégek a szakmai nap zárásaként gyárlátogatáson vettek részt, ahol megtekinthették, hogyan történik a gyakorlatban a körforgásos gazdálkodás a vállalatnál.